Familie Thiel Ik Vertrek Beeld © AVROTROS

Ik Vertrek-koppel ontvlucht Nederland vanwege hersenaandoening: 'Wil me weer nuttig voelen'

3 april 2022 13:05

In de uitzending van zaterdag 2 april zien we hoe de familie Thiel het Gooi verruilen voor het Portugese gehucht Alcantarilha. Ze hebben daar hun oog laten vallen op een eeuwenoude boerderij waar ze een gastenverblijf in willen bouwen en op het terrein safaritenten. Hoewel emigreren vanzelfsprekend de nodige stress met zich meebrengt, vertrekt het gezin vanwege gezondheidsredenen.

"Ik hoop dat ik straks op mijn eigen tempo gewoon dingen voor mensen kan gaan doen"

De 38-jarige brandweerman Gerard en de 35-jarige horecamanager Denise wonen aan het begin van de aflevering nog in het Gooise Bussum. Het is daar een zoete inval, waar de wijn altijd koud staat. Totdat Denise vijf jaar geleden vage klachten krijgt. Na de geboorte van hun zoon Stein begint ze steeds vaker zwarte vlekken te zien en raakt ze gauw vermoeid. Na vele onderzoeken blijkt Denise te lijden aan de hersenaandoening sinustrombose. Ze moet noodgedwongen stoppen met werken en al haar sociale contacten op een laag pitje zetten. Een jaar geleden hebben ze een stent in haar hoofd aangebracht, maar die werkt niet meer naar behoren. Eigenlijk moet er een tweede in, maar dat kan niet vanwege andere klachten die ze dan zou krijgen.

Alleen tijdens hun vakanties in Portugal voelt Denise zich goed. De keuze is dan ook snel gemaakt en de familie verruilt hun prachtige jaren dertig-woning voor een vervallen boerderij in het Portugese gehucht Alcantarilha. "Ik hoop dat ik straks op mijn eigen tempo gewoon dingen voor mensen kan gaan doen. Daar heb ik heel veel zin in, mij weer wat nuttiger voelen zeg maar", doet Denise haar verhaal.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Makers van Ik Vertrek komen met nieuw datingprogramma Wild Romance

Het geheel moet van boven naar beneden op de schop. En dat met een bouwbudget van zo'n 40.000 euro. Toch maken ze zich absoluut geen zorgen. Volgens het gezin kun je beter spijt krijgen van iets wat je wél hebt gedaan, dan van iets wat je niét hebt gedaan! Mooi gezegd, maar dan moet er wel genoeg geld voor zijn. En na een aantal maanden keihard klussen is hun buffer volledig weg. "Omdat je in het begin zoveel onkosten hebt, dan gaat het hard natuurlijk", vertelt Gerard.

"Uiteindelijk hebben we gewoon aan onze ouders - althans ik vind het gewoon - gevraagd of ze even tijdelijk twee maanden bij konden springen. Al was het alleen maar om onze maandelijkse lasten op te vangen die we nog hadden en te zorgen dat we nog wel de bouwmaterialen konden kopen die we nodig hebben."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Familie Van Veen uit Ik Vertrek geeft Franse droom ondanks tegenslagen niet op

Inmiddels woont en werkt de familie Thiel alweer ruim een jaar in Portugal en via de website van Ik Vertrek laten ze weten nog altijd druk bezigt te zijn met de bouw. "Elke dag verzinnen we wel iets nieuws om het allemaal zo mooi mogelijk te krijgen. Ook zijn we nog steeds bezig met ons eigen woonhuis dat komt stukje bij beetje. We vinden het belangrijker dat de gasten een prachtig verblijf hebben", vertellen ze.

Met Denise gaat het steeds iets beter, Soms zijn er dagen dat ze niet lekker is en dan is het een kwestie van rust nemen. Dat is wel een grote opgave, aldus het gezin. "Er zullen altijd dingen zijn waar we tegenaan lopen, maar het is één grote leerweg en dat is niet erg. Deze bumpy road rocken we ook wel!"

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ik Vertrek-deelnemers verbazen kijkers: 'Respect voor dit stel!'

Ik Vertrek is elke zaterdag om 21.30 uur te zien bij NPO1. Kijk de aflevering met de familie Thiel hier terug.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!