Flikken Maastricht Beeld © AVROTROS

Thomas Acda vond dubbelspel in Flikken Maastricht 'zalig'

8 april 2022 16:45

Jens Bols en Daan de Vos zijn twee van de grootste bad guys die 'Flikken Maastricht' ooit heeft gekend. De criminelen hebben het Eva en Wolfs niet makkelijk gemaakt, maar hoe komen de karakters van deze slechteriken eigenlijk tot stand? Waar moet een goede crimineel aan voldoen? En hoe is het als acteur om een boef te spelen?

"We wilden eigenlijk dat je de hele tijd dacht: wat doet die man nou toch? Wat doet die Wolfs toch moeilijk tegen die man, het is toch een aardige man?"

Lange tijd dachten de fans van Flikken Maastricht dat ze Amsterdammer Daan de Vos, gespeeld door Thomas Acda, konden vertrouwen. Totdat hij, in plaats van Wolfs te helpen, het tegenovergestelde deed en bleek dat Daan tóch niet die goedzak was die we dachten. Het personage ontstond om het verhaal waarom Wolfs ooit uit Amsterdam verdween, beter toe te lichten. Uiteindelijk was Daan meerdere seizoenen te zien in de serie, en dat was geen vooropgezet plan.

"Dat is juist het leuke van de serie, we wisten toen helemaal niet dat we door zouden gaan", vertelt de producent van de politieserie in Flikken de Podcast. "Toen we met Thomas draaide in seizoen vier wisten we nog niet of we een vijfde zouden doen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kijkers Flikken Maastricht teleurgesteld in cliffhanger

Een fascinerend, maar doodeng personage, die Daan de Vos. Het moment dat we als kijker ontdekte dat hij aan de verkeerde kant stond, is één van de meest iconische scènes van de afgelopen seizoenen. Thomas Acda vertelt in de podcast dat ze niet goed wisten wanneer ze wat van Daan zouden onthullen om duidelijk te maken dat 'ie eigenlijk een bad guy was. Daarom werden scènes meerdere keren opgenomen. Pas in de montage werd besloten welke stukjes werden gebruikt. "We wilden eigenlijk dat je de hele tijd dacht: wat doet die man nou toch? Wat doet die Wolfs toch moeilijk tegen die man, het is toch een aardige man?"

Volgens Thomas was het karakter 'zalig' om te spelen omdat hij 'volkomen gelijk had'. "De truc was de balans tussen Wolfs pesten en toch een soort van sympathiek blijven. (…) Het is liegen, dat is wat je doet. Je leert je tekst en je gelooft dat het waar is", vertelt hij. Vooral de interactie met de andere acteurs maakte de scènes extra uitdagend voor Thomas. Want wat zijn de verhoudingen tussen Daan, Wolfs en Eva? Die spanning geloofwaardig maken doe je natuurlijk samen. "Het is nooit één acteur die dat maakt. Wat de rest eromheen doet, dat is het allerbelangrijkste. Want als die het niet geloven, dan houdt het op."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Wat is toch het verhaal achter de cowboylaarzen van Wolfs in Flikken Maastricht?

Daan de Vos kwam dus terug in de serie, maar op een gegeven moment moest er toch een einde komen aan zijn verhaallijn en moest 'ie worden vermoord. Maar door wie eigenlijk? "Ik wist niet wie mij zou vermoorden, dat wist niemand", vertelt de acteur. "Het was onduidelijk wie mij zou vermoorden... of het nou die dochter was. Of ze hebben het mij niet verteld, maar ik denk het niet. (…) Ik heb gewoon van de make-up een kogelgat gekregen en moest achterovervallen."

Maar Flikken kent nóg een superschurk: Jens Bols, meesterlijk tot leven gebracht door acteur Martijn Nieuwerf, die in 2014 voor het eerst in de rol kroop. In eerste instantie tekende hij voor één seizoen als een soort tegenhanger van Wolfs en Eva. Uiteindelijk was hij vier seizoenen lang te zien in Flikken. "De chemie was eigenlijk zo leuk, vooral met Angela en Victor, dat Victor - en ik denk ook Angela - op een gegeven moment tijdens een vergadering iets heeft gezegd over het volgende seizoen. Toen was ik volgens mij al doorzeefd in een ravijn gestort, maar in televisieseries kun je dat gelukkig overleven."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Cast Flikken Maastricht aangezien voor echte agenten

Toen hij aan de rol begon, wist de acteur niet dat hij uiteindelijk de bad guy zou gaan spelen. "Ik wist een beetje de verhaallijn, maar ik had niet eens alle scripts gelezen toen ik hiervoor werd gevraagd. (…) Dat is echt ontstaan tijdens het draaien en per seizoen werd het extremer."

Flikken de Podcast is wekelijks te beluisteren via de bekende podcastplatforms.

Victor ziet Flikken Maastricht zonder Angela niet zitten: 'Ondenkbaar'

01:02

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!