Winston Gerschtanowitz Beeld © ANP

EarthToday en Winston Gerschtanowitz hard aangepakt in Jinek: 'Wees eerlijk over je intenties'

14 april 2022 11:17

Het zakenblad 'Quote' heeft bijna een jaar lang diepgravend onderzoek gedaan naar EarthToday, een goededoelenorganisatie die de aarde wil beschermen. Volgens het blad kunnen de oprichters, van wie Winston Gerschtanowitz (45) er één is, hier miljarden euro’s aan overhouden. En dat wordt hem niet in dank afgenomen in 'Jinek' woensdagavond.

"Als je kijkt naar de impact dan is dat vrij beperkt, maar als je kijkt naar de financiële beloning die erachter blijkt te zitten dan is dat gigantisch"

Aan tafel bij Jinek vertelt Quote-hoofdredacteur Paul van Riessen dat ze besloten in het verhaal te duiken omdat er veel vraagtekens bij hen waren en Winston bij hen niet echt bekend stond als een voorvechter van de goede zaak. Ook vonden ze het interessant dat er een zakelijk model achter zat. "We hebben aangeklopt bij EarthToday en gevraagd van: vertel ons, hoe zit het in elkaar? En naarmate het onderzoek vorderde bleek dat we maar een deel van het verhaal hoorden."

Na verder onderzoek komen ze erachter dat er een hele constructie is gebouwd die er uiteindelijk voor zorgt dat er mogelijk miljarden naar Winston en zijn partners toerolt. "Als je kijkt naar de impact dan is dat vrij beperkt, maar als je kijkt naar de financiële beloning die erachter blijkt te zitten dan is dat gigantisch. En dat is toch een bijzonder verhaal."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Renate: 'Winston en ik hebben veel romantische momenten op deze plek gehad'

Tegenover hem zit Constance Scholten, mede-oprichter van EarthToday. "We zijn een bedrijf die goed doet en we hebben een product die waanzinnige impact on the ground maakt en om dat te financieren, van die vijftien cent die we overhouden kunnen we natuurlijk geen personeel aannemen, geen bedrijf bouwen, geen platform die schaal brengt in dingen van natuurbescherming - voor die posities hebben we funders: waanzinnige ondernemers uit het Nederlands landschap, maar ook inmiddels het internationale landschap", luidt haar kant van het verhaal. Eén van die investeerders is dus Winston, maar volgens Constance is het altijd zo geweest dat 'iedereen kan meedoen op vierkante meters en het funding model van EarthToday'.

Allemaal leuk en aardig, maar volgens Paul is het slechts een mooi pr-praatje. "Nog steeds wordt niet het verhaal duidelijk dat er miljarden gloren aan de horizon", wijst hij haar terecht. "Het gaat erom dat je eerlijk bent over je intenties. (…) Als dan blijkt dat er een hele organisatie is gebouwd, eigenlijk een beetje stiekem, dat ervoor zorgt dat de founders hoog in de Quote 500 komen, dan denk ik: dan vertel je maar een deel van het verhaal."

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Winston Gerschtanowitz presenteert nog één keer RTL Boulevard: 'Kippenvel'

Even later krabbelt Constance toch terug en geeft toe dat er veel geld mee te verdienen valt, maar geen miljarden: "Er is niemand in het bedrijf die miljarden kan verdienen, maar wat wel is is dat er een enorm interessant verdienmodel achter zit. (…) Om het bedrijf te financieren heb je gewoon funding nodig, die funders doen het niet voor niets. Het mooie is dat ze veel geld kunnen verdienen, maar tweederde van dat bedrag - dus het dubbele van het bedrag dat ze potentieel kunnen verdienen - gaat naar natuurbescherming."

Waarom Winston trouwens niet zelf aan tafel zit is volgens Constance simpel: hij is is het buitenland. Bekijk het fragment hieronder terug.

Wat zijn de intenties van goededoelenorganisatie EarthToday?

03:30
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Winston Gerschtanowitz wil Car Wars geen flop noemen: misschien tweede seizoen

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!