Flikken Maastricht Beeld © AVROTROS/Mark de Blok

Muziek Flikken Maastricht geïnspireerd op déze film

15 april 2022 11:49

Al zestien seizoenen lang beginnen de afleveringen van 'Flikken Maastricht' met die herkenbare pianomuziek. In 'Flikken de Podcast' vertelt de componist van de serie dat het niet veel had gescheeld of die pianotune was er nooit geweest.

"Daar hoor je nog steeds de oorsprong"

Fons Merkies is vanaf het begin betrokken bij Flikken Maastricht en componeerde de muziek van de populaire politieserie. Daarvoor maakte hij de muziek van All Stars en de film Lek. Tijdens de montage van Lek speelde de muziek van een andere film al door zijn hoofd, namelijk die van de film The Firm. "Dat is muziek die alleen maar met piano is gemaakt." De piano gebruikte Fons daarom ook al een beetje voor de film Lek. "Het kon niet voor de hele film, dus de score is wel anders geworden dan alleen maar piano. Maar iedereen vond die score wel tof."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kijkers Flikken Maastricht teleurgesteld in cliffhanger

Reinout Oerlemans, de bedenker van Flikken Maastricht, hoorde de muziek van Lek en wilde ook een piano in de begintune van de serie. "De recapmuziek, daar hoor je aan dat het uit die hoek komt. En die recapmuziek is in zestien seizoenen niet meer veranderd. En daar hoor je nog steeds de oorsprong."

De muziek beluister je hieronder:

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Thomas Acda vond dubbelspel in Flikken Maastricht 'zalig'

Er moest dus een piano in de tune, maar Fons legt ook uit hoe deze verder werd opgebouwd. "Het is een politieserie, dus er moet een soort vaart en spanning in. Je weet dat het voor een groot publiek moet zijn." De muziek die Fons componeerde werd later ingespeeld door muzikanten. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Wat is toch het verhaal achter de cowboylaarzen van Wolfs in Flikken Maastricht?

Fons Merkies componeerde muziek voor tal van andere films, series en voorstellingen, onder meer Alles is Familie, Nieuwe Buren en De Luizenmoeder.

De nieuwe aflevering van Flikken de Podcast beluister je via je favoriete podcast-app.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!