Beeld © RTL

Dochter tegen vader in Verslaafd: 'Voelt alsof je m'n zoon bent'

20 april 2022 21:43

De 54-jarige Rotterdammer John is altijd al een stevige drinker geweest. Maar als zijn grote liefde Adele overlijdt aan de gevolgen van leukemie, is het hek van de dam. Zijn kinderen maken zich grote zorgen. Als interventionist Maarten Dammers aan de slag gaat met de familie, blijkt dat het gebruik van alcohol en drugs niet alleen een probleem van vader John is.

"Je verstopte je verdriet in de drank. Het voelde voor mij alsof ik allebei mijn ouders verloor"

Twee zussen van John en zijn kinderen, dochter Nathalie en zoon Giovanni, hebben de hulp van Ewout en Maarten ingeschakeld. Later blijkt dat de stervende Adele haar dochter op haar sterfbed toestemming heeft gegeven om hulp te zoeken voor haar man. Hij dronk namelijk zelfs overmatig tijdens haar ziektebed. Iets waar hij nog altijd spijt van heeft. 

Na het overlijden van moeder Adele, gaat het steeds minder goed met vader John. Volgens Giovanni drinkt hij zo'n twintig tot dertig biertjes per dag. Naast John vinden ook zijn kinderen hun uitweg in alcohol en drugs. Niet alleen werk aan de winkel voor vader, maar ook voor zijn kinderen dus. En Giovanni is zó boos op zijn vader, dat de omgeving bang is dat het een keer uit de hand loopt.

Het drankgebruik van hun vader heeft Nathalie en Giovanni heel veel verdriet gedaan. Zo wankelde hij, vanwege dronkenschap, op het voetbalveld waar Giovanni in zijn jeugd speelde. "Dat vond hij niet leuk. En dat is ook wel logisch", zegt zus Nathalie. "Ik ben constant met mijn vader bezig", zegt ze. "Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Ouders Mario ten einde raad in Verslaafd: 'Doe het alsjeblieft voor ons'

Tijdens de interventie heeft John direct door dat het om zijn alcoholprobleem gaat. "Ik probeer mijn best te doen, maar het gaat gewoon niet", zegt John over zijn pogingen om te stoppen. Wanneer Giovanni zich tot zijn vader richt, wordt het John te veel. "Zodra jij een biertje pakt, krijg ik allemaal flashbacks. Die wil ik graag vergeten", zegt hij. "Dat snap ik, jongen", antwoordt John.

Dan uit Nathalie haar gevoelens naar haar vader. "Mama werd ziek en je wist je geen houding te geven. Je verstopte je verdriet in de drank. Het voelde voor mij alsof ik allebei mijn ouders verloor. Op dit moment voelt het alsof je m'n zoon bent. Ik doe alles voor je, zoals jij altijd deed voor mij. Ik zou je graag weer aan willen kijken en kunnen zeggen: 'Dit is mijn papa, niet mijn kind.'"

Na de woorden van zijn kinderen besluit John uiteraard in therapie te gaan. "Ik ga ervoor", zegt hij vastberaden. Dan neemt het gezin op emotionele wijze afscheid van elkaar. "Je kan het pa", zeggen zijn kinderen nog tegen hem.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Davey gaat weg uit kliniek in Verslaafd: moeder Reiny teleurgesteld

Nu John in de kliniek zit, is er voor Nathalie en Giovanni ook ruimte om te focussen op het minderen in hun gebruik van alcohol en drugs. Zes weken na de interventie halen ze hun vader op uit de kliniek. "Ik heb hem toch wel gemist eigenlijk", zegt Giovanni dan. 

Zeven weken later is daar hét moment: is John nog steeds nuchter? Zijn kinderen in ieder geval nog niet, die hebben moeite met stoppen. Maar ze proberen het wel en zijn in ieder geval geminderd. Uit de controletest blijkt dat John inderdaad niet gedronken heeft. Dat stelt zijn kinderen gerust. "Bedankt dat jullie mij hebben geholpen om weer de vader te zijn die ik moet zijn", zegt John tot slot tegen zijn kinderen.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Moeder in Verslaafd ziet hoe drugs levens van kinderen verpesten

John na interventie: 'Ik wil weer een vader zijn'

01:29

Verslaafd! zie je iedere woensdag om 20.30 uur op RTL 4. Terugkijken kan hier.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!