Beeld © RTL

Sylvia dreigt kinderen te verliezen na terugval in Verslaafd

27 april 2022 21:43

De aan alcoholverslaafde Sylvia dreigt haar kinderen te verliezen. Een interventie wordt ingezet om de 51-jarige Friezin in de verslavingskliniek te krijgen. Maar ziet Sylvia zelf wel in dat ze verslaafd is? Interventionist en ervaringsdeskundige Maarten Dammers biedt samen met Ewout Genemans (37) hulp.

"Ze speelt met ons vertrouwen"

Vlak na de geboorte van haar dochter Yildau, begint Sylvia met drinken. Bijna twintig jaar later beheerst haar verslaving nog steeds het leven van haar kinderen. Met de vader van haar kinderen, Cerry, is ze inmiddels niet meer samen. Jildou heeft de voor meisjes zeldzame spierziekte van Lucien. "Het gestructureerde dat Yildau nodig heeft, is af en toe best lastig voor Sylvia", aldus Tanja, een ex-schoonzus. 

Zoon Ype herinnert zijn moeder als een zorgzame en lieve vrouw. "Ze deed graag leuke dingen met mij en m'n zusje." Toch dronk Sylvia toen al veel. "Ze begon te drinken op de bank waar wij ook bij zaten. Ze viel dan ook in slaap op de bank", aldus haar zoon. Cerry denkt dat Sylvia uit het huwelijk wilde stappen en daarom begon te drinken.

In 2010 beleeft het gezin een afgrijselijke kerstavond, terwijl ze All You Need Is Love kijken. "Ze gaat staan en ze zegt: ik vertrek. Op kerstavond ging ze de deur uit en liet mij en de kinderen achter. En weg was ze." Zoon Ype voelde zich verraden door zijn eigen moeder. Al snel blijkt dat Sylvia een andere relatie had. Als die relatie strandt, komt ze met hangende pootjes terug. Het drankgebruik loopt uiteindelijk steeds verder uit de hand. En daarom roepen haar kinderen nu om hulp.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

John uit Verslaafd kreeg kleine terugval: 'Direct spijt van'

Als de interventie van Sylvia begint, weet ze niet wat haar overkomt. Ook dochter Yildau is van slag. In tranen knikt ze dat haar moeder inderdaad hulp nodig heeft. Zelf vindt Sylvia echter niet dat ze een drankprobleem heeft. "Het is niet zo dat ik elke avond naar de fles grijp. Het zijn maar drie glazen." 

Dan stort Ype zijn hart uit richting zijn moeder. "Ik heb last van jouw verslaving, omdat ik altijd zorgen om je heb", zegt hij in tranen. "Je verandert in een moeder die ik niet ken." Ook dochter Yildau geeft aan zich soms te schamen voor haar moeder. Al met al besluit Sylvia in therapie te gaan, tot grote opluchting van haar kinderen.

Hoewel het goed lijkt te gaan in therapie, valt Sylvia twee weken na thuiskomst weer in herhaling en heeft ze gedronken. Dat vertelt Ype aan Ewout. "We zagen lege en halfvolle flessen liggen. Uiteindelijk hebben we haar op heterdaad betrapt." Dat betekent dat Yildau alleen nog maar bij haar vader mag blijven wonen. Als Ype zijn moeder confronteert met het feit dat Yildau bang is voor haar, stemt dat haar verdrietig. Evenals dat haar zoon teleurgesteld is in haar.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Dochter tegen vader in Verslaafd: 'Voelt alsof je m'n zoon bent'

Twee maanden na de terugval is er de welbekende test, om te kijken of Sylvia écht niet gedronken heeft. De uitslag van de test blijkt negatief te zijn. Zoon Ype schiet meteen vol. "Ik denk dat het voor hem een hele verlichting ook is", zegt Sylvia. "Dat hij zich geen zorgen meer hoeft te maken."

Drie maanden na het testmoment gaat het nog altijd goed met Sylvia. "Ik ben weer volledig aan het werk en de band met mijn kinderen is ook weer sterker."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Davey gaat weg uit kliniek in Verslaafd: moeder Reiny teleurgesteld

Zoon Ype maakt zich grote zorgen om zijn familie

03:47

Verslaafd! zie je iedere woensdag om 20.30 uur op RTL 4. Terugkijken kan hier.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!