Vandaag Inside Beeld © ANP

Sinds verhuizing naar SBS meer vrouwelijke kijkers Vandaag Inside

29 april 2022 11:39

De nieuwe dagelijkse formule en de verhuizing van Veronica naar SBS heeft het programma 'VI'/'Vandaag Inside' geen windeieren gelegd. Dat blijkt uit een analyse door de Stichting Kijkonderzoek (SKO) van de kijkcijfers van het programma van de afgelopen vier jaar. VI was tot 2022 twee keer per week te zien op Veronica. Sinds januari is het een dagelijkse talkshow op SBS6.

"SBS6 heeft zeker primetime een ouder en een 'meer vrouwelijk' profiel dan Veronica"

Het aantal kijkers dat de televisie aanzet om de discussies van Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp te horen is de afgelopen maanden flink gestegen. Ook is het aandeel van vrouwelijke kijkers gestegen: van 28 procent toen het programma op Veronica te zien was naar 43 procent sinds VI een dagelijks programma op SBS werd.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Talpa-baas Paul Römer 'gaat Johan Derksen niet overhalen om te blijven’

Veronica Inside, zoals het programma vroeger heette, trok in 2019, 2020 en 2021 gemiddeld rond de 620.000 kijkers. Sinds januari 2022 is VI dagelijks te zien op SBS en ligt het gemiddelde aantal kijkcijfers tussen de 800.000 en 900.000. De gemiddelde leeftijd van de kijkers lag sinds de verhuizing naar SBS ook opvallend hoger, aldus de woordvoerder van SKO.

De veranderingen hangen deels samen met het profiel van zender SBS6, vermoedt hij. "De zender heeft zeker primetime een ouder en een 'meer vrouwelijk' profiel dan Veronica", stelt hij. De meest bekeken uitzending van VI 'nieuwe stijl' was het programma van donderdagavond, waarin de drie presentatoren voor de tweede keer reageerden op de commotie die is ontstaan na het 'kaarsenverhaal' van Johan Derksen. Hij bekende dinsdagavond op televisie dat hij vijftig jaar geleden een bewusteloze vrouw met een kaars zou hebben gepenetreerd.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Johan Derksen zegt te stoppen met Vandaag Inside: 'Ik vind het mooi zo'

De bekentenis, waarmee Johan zich naar eigen zeggen 'kwetsbaar opstelde', leidde tot veel boze reacties. Johan zei donderdagavond dat hij wil stoppen met het programma omdat er op de Nederlandse televisie geen ruimte meer is voor 'geestelijke onafhankelijkheid'. Hij bedoelde hiermee dat in VI alles altijd gezegd kan worden. Eerder kwamen de mannen van VI al in opspraak vanwege vermeend racistische, homofobe en transfobe grappen. Ook toen leidden grappig bedoelde opmerkingen tot boze reacties.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!