Vandaag Inside Beeld © ANP

VI was jarenlang een groot succes met flinke rellen

29 april 2022 16:18

'Vandaag Inside' - en de andere programmanamen van het trio Johan Derksen (73), René van der Gijp (61) en Wilfred Genee (54) - vormde voor veel kijkers een vaste waarde in hun televisie-aanbod. Het programma werd gekenmerkt door relletjes, maar ook door succes, met als hoogtepunt het winnen van de Televizierring in 2011.

VI heeft talloze namen gehad. De praatshow, waarin in eerste instantie vooral voetbalzaken werden besproken, begon in 2001 als Voetbal Insite. In 2008 werd de naam gewijzigd in Voetbal International, omdat het gelijknamige blad zich voor enkele jaren als sponsor aan het programma verbond. Daarna werd het Voetbal Inside (2015-2018), Veronica Inside (2018-2021) en de laatste maanden Vandaag Inside. Die laatste naam kreeg het programma toen het een dagelijkse talkshow op SBS6 werd, waarin met klem meer ruimte voor andere onderwerpen dan voetbal was.

De chemie tussen de drie mannen en vaste gasten als Willem van Hanegem, Hans Kraay Jr. en Wim Kieft leverde vaak vuurwerk op. In VI was ruimte voor 'voetbalhumor', grappen waarin niemand werd gespaard. De mannen namen nooit een blad voor de mond en beriepen zich, zeker de laatste jaren, steeds vaker op het vrije woord dat ze hoog in het vaandel zouden hebben. Het was kleedkamer- of kroegpraat, maar dan op televisie. Dit zorgde er ook met enige regelmaat voor dat het trio onder vuur kwam te liggen vanwege volgens critici weinig subtiele, lompe of zelfs kwetsende uitlatingen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Johan Derksen bevestigt vertrek: Vandaag Inside per direct van tv

De queer-gemeenschap reageerde woedend toen René van der Gijp in 2013 een initiatief van de KNVB weghoonde om met een boot mee te varen op Pride Amsterdam. "Voetbal is geen sport voor homo’s. Als je homo bent, dan ga je gewoon in een kapperszaak werken", riep de analist. Vijf jaar later roerden ook sponsoren zich toen René van der Gijp een VRT-presentator die zich voortaan als vrouw manifesteerde belachelijke maakte. Gierend van de lach presenteerde René zich met een pruik en hoge hakken en zei dat hij voortaan Renate wilde worden genoemd.

Ook de uitspraken van de mannen over andere minderheden vielen vaak slecht. In april 2016 stelde Johan dat veel voetbalclubs 'naar de klote zijn gegaan omdat hun velden in de buurt lagen van plekken waar Marokkaanse gezinnen wonen'. In deze categorie vielen ook de opmerkingen van Derksen over Sylvana Simons nadat RTL Zwarte Piet in de ban deed ("dat hysterische juffertje is zo trots als een aapje") en Akwasi, die Derksen na de Black Lives Matter-demonstratie op de Dam ook met Zwarte Piet vergeleek.

Steeds vaker reageerden ook sponsoren boos. In juni 2020 leidde dit zelfs tot een verzoeningsuitzending waarin advocaat Natacha Harlequin de mannen probeerde duidelijk te maken dat de Zwarte Piet-grap van weinig empathie getuigde. Derksen weigerde steevast zijn excuses aan te bieden en probeerde bij elke rel weer uit leggen dat zijn opmerkingen verkeerd begrepen waren. Bij de laatste rel, over het kaarsenincident, verweet Johan dat de 'woke cancelcultuur' hem perse van de televisie wilde hebben.

De kijkcijfers leden er overigens niet onder, deze bleven de laatste jaren stabiel rond de 600.000 hangen. Toen VI een dagelijks programma werd op SBS6, in januari 2022, stegen ze zelfs door naar gemiddeld 850.000. Het publiek werd iets ouder en diverser: zo keken er op SBS6 meer vrouwen naar VI dan ooit tevoren. De mannen gaven echter zelf aan er steeds minder plezier in te hebben dat ze zo vaak terecht werden gewezen over grappig bedoelde opmerkingen waar ze zelf geen kwaad in zagen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Wilfred Genee reageert op stoppen Vandaag Inside: 'Zonde'

"Ik slik gemiddeld vijftien grappen per week in", vertelde René deze week, na de laatste grote rel over de kaarsenanekdote die Derksen deelde. HIj vertelde in de uitzending van dinsdag dat hij in de jaren zeventig een bewusteloze vrouw penetreerde met een kaars. Nadat iedereen weer over VI heen viel, nuanceerde Johan de uitspraak: er had geen penetratie plaatsgevonden en hij wilde met het verhaal van de "jeugdzonde" vooral de hypocrisie van Nederland aantonen. René lag onder vuur omdat hij moest schaterlachen om het verhaal. Later stelde René dat hij dat deed omdat hij geen woord van het verhaal geloofde.

Talpa maakte vrijdagmiddag bekend dat definitief het doek voor het programma valt in de huidige samenstelling.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!