Beeld © Videoland

Martijn schiet vol in Uitstel van Executie: 'Zoiets ontroerends!'

02 mei 2022 21:57

Je zou denken dat het team van 'Uitstel van Executie' na veertien seizoenen alles wel heeft gezien, maar vanavond staan ze voor een uniek probleem. Nadat Anneke plotseling wordt verlaten door haar man, staat ze er alleen voor met drie kinderen. Als ze haar woning probeert te verkopen, stuit ze tegen een probleem. De woning blijkt een bedrijfspand te zijn en mag dus niet zomaar particulier op de markt gebracht worden. Hierdoor zitten Anneke en haar kinderen letterlijk gevangen. Lukt het Martijn Krabbé en zijn team om ze uit deze uitzichtloze situatie te halen?

"Toen ging bij mij wel echt het licht uit, en ik durf niet naar de toekomst te kijken"

Anneke is nog piepjong als ze haar inmiddels ex-man via haar werk leert kennen. De twee krijgen al snel een relatie en het duurt niet lang voordat Anneke bij hem intrekt. Bij de notaris wordt alles vastgelegd en Anneke komt officieel op de hypotheekakte te staan. De twee krijgen samen drie kinderen, maar als de crisis toeslaat, slaat het noodlot toe. Haar man raakt zijn baan kwijt en begint flink te drinken. Als hij dan ook nog van de een op de andere dag verdwijnt, staat Anneke er alleen voor met haar kinderen. Omdat ze de hoge woonlasten eigenlijk niet in haar eentje kan opbrengen, besluit ze het huis te koop te zetten.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Verlamd geraakte Fred ontroerd door hulp van Uitstel van Executie

Maar dan doet Anneke een pijnlijke ontdekking. Het pand blijkt een bedrijfswoning te zijn. "Waardoor als je het nu verkoopt, het zó weinig opbrengt dat je hoe dan ook in de financiële shit komt. Toen ging bij mij wel echt het licht uit, en ik durf niet naar de toekomst te kijken", aldus Anneke. Makelaar Alex van Keulen zet vraagtekens bij het hele verhaal. "Iets klopt er niet. Hij heeft de woning gekocht en zij is later op de hypotheekakte gekomen. Er is dus een taxatie geweest waar een makelaar bij was en een notaris. Als het echt toen al een bedrijfspand was, dan was het niet mogelijk geweest om dat als particulier te financieren. Dan steekt de notaris daar wel een stokje voor. Dus er klopt iets niet, maar ik weet niet wat."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tranen in Uitstel van Executie: 'Moeten paps huis achterlaten'

Het komt erop neer dat Anneke nu illegaal in haar huis woont. "Het wonen wordt weliswaar gedoogd door de gemeente, maar volgens het bestemmingsplan mag ze daar niet wonen", zo legt Alex uit. "Haar ex-partner heeft de woning destijds gekocht zonder belemmeringen. Anneke is er in 2005 bijgekomen, dus wanneer is de bestemming dan gewijzigd? Vóórdat ze het hebben gekocht of nadat ze het hebben gekocht?" Alex gaat op onderzoek uit en bij de gemeente verhaal halen.

Na een telefoontje blijkt het gevoel van Alex te kloppen: de bank laat namelijk weten dat als ze destijds hadden geweten dat het huis een bedrijfswoning zou worden, ze nooit een hypotheek hadden verstrekt. "Als de professionals dus hun werk hadden gedaan, was de hypotheek nooit tot stand gekomen en had zij deze problemen niet gehad", Zo legt Alex uit. "Dus dan is de slotconclusie wat mij betreft – en de gemeente is het daarmee eens – dat zij niet verantwoordelijk is voor de ontstane situatie en ook niet de rekening mag krijgen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Martijn Krabbé neemt afscheid van Uitstel van Executie: 'Allerlaatste keer aanbellen'

Toch wil de gemeente eerst zogeheten 'historisch' onderzoek gaan doen om te concluderen wat er nu precies is misgegaan. Na maanden in onzekerheid te hebben gezeten, krijgt Anneke eindelijk antwoord. De gemeente is tot de conclusie gekomen dat ze medewerking moeten gaan verlenen. "Ze gaan regelen dat de bestemming wordt gewijzigd naar een bedrijfswoning en dan krijg je dus dat  je het aan een kleine ondernemer mag verkopen die er ook mag wonen en zijn bedrijf mag voeren. Als we het huis dan zelf een beetje opknappen, krijgen we een verkoopbaar geheel."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Uitstel van Executie-team staat voor grootste uitdaging ooit: 'Kansloos'

Aan het einde van de aflevering blijkt er goed nieuws te zijn. Anneke heeft namelijk een leuke betaalbare huurwoning gevonden én haar huidige woning is verkocht. "Je komt schuldenvrij weg én je houdt ook nog wat over", zo deelt Alex haar vol vreugde mee. Anneke barst in tranen uit zodra ze het goede nieuws hoort en ook Martijn houdt het niet droog. "Het is zoiets ontroerends", zo legt hij uit. "Het laat zien hoe lang je al in die paniekstand staat en voortdurend je leven hebt geleid met het gevoel dat het elk moment kan instorten. Ik realiseer me nu pas hoe zwaar dat voor je geweest moet zijn."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!