Fatale Liefde Beeld © KRO-NCRV Fatale Liefde

Deelnemer Fatale Liefde van Olcay Gulsen niet blij met uitzending

05 mei 2022 17:19

Olcay Gulsen (41) maakt voor de KRO-NCRV een nieuw programma over gewelddadige partners. De eerste aflevering van 'Fatale Liefde' was afgelopen dinsdag te zien, maar ligt nu al onder vuur.

"We betreuren het ten zeerste dat Tessel dit zo heeft ervaren en geen goed gevoel heeft overgehouden aan haar deelname aan het programma Fatale Liefde"

In het programma gaat Olcay, die zelf opgroeide met een gewelddadige vader, in gesprek met slachtoffers die te maken hebben met emotioneel of lichamelijk geweld door hun partners. Zo sprak ze in de eerste aflevering met Tessel ten Zweege, die niet blij is met hoe KRO-NCRV en productiehuis SkyHigh TV met haar verhaal zijn omgegaan. Volgens Tessel, die de wens had niet als slachtoffer neergezet te worden, had het productiehuis haar beloofd dat het programma 'integer en empowering' zou worden en 'absoluut niet sensationeel'. Maar naar haar wensen werd niet geluisterd, en dat begon volgens de deelneemster al vóór de opnames.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Olcay Gulsen voor de zoveelste keer uit haar broek gescheurd

'Voor de opnames vroeg de redactie of mijn moeder wellicht ook wilde meehelpen aan de opnames, dat wilde ze niet. De redactie bleef meermaals aandringen en accepteerde pas na de vierde 'nee' dat ze niet zou meedoen', schrijft ze op social media. Ook bleef de redactie volgens Tessel aandringen op foto's uit die tijd van haar en haar ex. 'Ik gaf aan dat ik me er niet prettig bij voelde als ze een foto van mijn ex en mij zouden gebruiken. Een poosje later hoorde ik van een vriendin dat de redactie haar, achter mijn rug om, had benaderd om foto's van mijn ex en mij te sturen nadat ik had aangegeven dat dat me onprettig liet voelen.' Uiteindelijk zijn de foto's uit de aflevering gehaald, maar Tessel schrijft het 'vrij ironisch' te vinden dat een programma dat gaat over grenzen en geweld, lak heeft aan haar gestelde grenzen.

'Het is schrijnend dat media als Fatale Liefde mensen hun meest kwetsbare verhalen laten oprakelen en totaal geen veilige omgeving creëren of zorgvuldig omgaan met de behoeftes van de mensen wiens verhalen ze gebruiken. (...) Ik ben het zat dat partnergeweld wordt neergezet als een sensatieverhaal om te consumeren en medelijden mee te hebben - als slachtoffers altijd gereduceerd blijven worden tot een zielig verhaal en er geen ruimte wordt gegeven aan de sterke, gelukkige mensen die we na een gewelddadige relatie ook kunnen zijn, zullen slachtoffers zich blijven schamen. We zijn geen entertainment, we proberen het tij te keren.'

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Olcay Gulsen maakt programma over gewelddadige partners

Tessel laat aan RTL Boulevard weten dat Olcay haar naar aanleiding van haar post gebeld heeft en het jammer vindt dat Tessel het zo ervaren heeft. Ook vertelde de presentatrice haar dat ze het vervelend vindt dat de productie haar zo heeft behandeld heeft en dat ze dat zelf tijdens de opnames niet doorhad. Daarnaast snapt Olcay goed dat Tessel heeft besloten haar verhaal te vertellen om zo 'de regie terug te nemen'. Iets waar Olcay haar ook in wil steunen.

KRO-NCRV laat het volgende aan ons weten: "Allereerst vinden we het heel jammer dat de producent nog geen contact heeft kunnen krijgen met Tessel en er wel al een reactie van ons wordt verwacht via de pers. Het allerliefst willen we haar ervaring met elkaar bespreken, want we betreuren het ten zeerste dat Tessel dit zo heeft ervaren en geen goed gevoel heeft overgehouden aan haar deelname aan het programma Fatale Liefde. Ons voornaamste doel is altijd geweest om de deelnemers een podium te geven om hun verhaal te kunnen vertellen en het onderwerp bespreekbaar te maken. Wij vinden het belangrijk dat alle deelnemers aan onze programma’s zich gezien en gehoord voelen en met trots terugkijken op hun deelname."

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Olcay Gulsen ziet huwelijk niet zitten: 'Verouderd instituut'

Ook SkyhighTV laat aan RTL Boulevard weten het erg jammer te vinden dat Tessel geen goed gevoel heeft overgehouden aan haar deelname aan het programma. "Olcay heeft een heel mooi en integer interview met Tessel gehad, met de intentie om mensen die te maken hebben gehad met relationeel geweld een podium te geven en mensen te helpen. Dat was haar missie! Na afloop van de opname had Tessel daar ook een fijn gevoel over", geven zij aan.

Alle deelnemers zijn begeleid en sterk betrokken geweest bij het maakproces en konden de uitzending vooraf bekijken voor eventuele feedback, We hebben geprobeerd om juist rondom dit onderwerp zoveel mogelijk zorgvuldigheid te betrachten. Daarnaast is hen psychologische zorg aangeboden. Tessel heeft aangegeven vertrouwen te hebben in het eindresultaat en wilde de uitzending vooraf niet zien. Daarom is het nu des te meer spijtig dat ze niet blij is met de uitzending, omdat we haar eventuele opmerkingen mee hadden kunnen nemen."

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Olcay Gulsen: 'Ruud zei tegen mij: ik ga het niet redden'

"Het is helemaal niet de bedoeling om dit onderwerp sensationeel te brengen en is gezien de reacties door velen ook niet zo ervaren. Ons voornaamste doel van het programma is altijd geweest om de deelnemers een podium te geven om hun verhaal te kunnen vertellen en hen daarmee juist in hun kracht te zetten. Na het zien van haar bericht hebben wij geprobeerd om met haar in contact te komen, maar dit is helaas nog niet gelukt. Het allerliefst willen we haar ervaring met elkaar bespreken, want nogmaals: we vinden het erg jammer dat Tessel niet met een goed gevoel op het programma terugkijkt."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!