Beeld © YouTube-kanaal Eurovision Song Contest

Op deze acts moet je letten in de tweede halve finale van het songfestival

12 mei 2022 11:20

Vanavond vindt de tweede halve finale van het songfestival plaats en die wordt 'een stuk zwaarder dan de eerste', zegt verslaggever Aran Bade die in Turijn alle achttien landen van vanavond al heeft zien repeteren. "De reden ligt in de hoeveelheid middelmatige nummers. Slechts een paar landen stijgen boven de rest uit." Een spoorboekje voor vanavond.

01. Finland: The Rasmus - Jezebel

Finland mag het spits afbijten. Het land stuurt The Rasmus, de rockband die we vooral kennen van hun hit 'In The Shadows'. Dat lied dateert alweer uit 2003. Negentien jaar later wil de band de finale halen met hun rocksong 'Jezebel'. Het gezicht van leadzanger Lauri lijkt nog steeds hetzelfde. Hij heeft de natuur een handje heeft geholpen. Een lekkere openingssong.

03. Servië: Konstrakta - In Corpore Sano

Servie heeft het meest absurdistische lied meegebracht. Het lied 'In Corpore Sano' gaat over hygiëne, hydratatie en vooral veel je handen wassen. Dat kennen we natuurlijk allemaal uit de covid-tijd. Konstrakta wast ook echt drie munten lang haar handen terwijl ze op een stoel zit. Het nummer kruipt onder je huid en is onheilspellend. In het perscentrum in Turijn klapt iedereen elke keer uit volle borst mee. Met ruim 2,5 miljoen views op YouTube gaat Servië denk ik in de top 10 terechtkomen. 

05. Georgië: Circus Mircus - Lock Me In

Georgië heeft het circus letterlijk meegenomen. De band Circus Mircus werd in coronatijd opgericht in de Georgische hoofdstad Tbilisi door drie studenten aan de plaatselijke circusacademie. Door hun deelname aan het songfestival krijgen we een wel heel gekke kijk op dit land. De mannen zijn over the top gekleed, hebben baarden van bloemen en gekke brillen. Dit kan zomaar de finale halen.

07. San Marino: Achille Lauro - Stripper 

San Marino haalt een mechanische rodeostier van stal voor zijn optreden. Achille Lauro is een beroemde Italiaan met 1,7 miljoen volgers op Instagram. Nadat hij het Italiaanse San Remo festival verloor deed Achille mee aan de voorrondes van San Marino en won zowaar. Het nummer 'Stripper' is in alles een oogverblindend spektakel. Als Achille de rodeostier Alberta beklimt wordt er songfestivalgeschiedenis geschreven. De rodeostier zullen we nog vele jaren terug gaan zien in filmpjes over de meest absurdistische acts door de jaren heen. Ik hou van deze excentrieke act en voorspel een finaleplek en hoge notering aanstaande zaterdag!

14. Polen: Ochman - River

Een ballad om kippenvel van te krijgen. De zanger Ochman is trouwens ook oogverblindend knap en charismatisch. Hij heeft zijn pak verwisseld voor een hip leuk t-shirt en oogt direct jaren jonger. Zijn opzwepende ballad 'River' staat al weken op de zesde plek van alle inzendingen. Het pianostukje lijkt heel erg op 'Mad World' van Gary Jules. Genieten van een prachtig gezongen lied. Zeker een top 10-notering.

16. België: Jérémie Makiese - Miss You 

Ik heb altijd wat extra aandacht voor onze zuiderburen. Jérémie praat Nederlands met ons hier in Turijn en de sympathieke jongen hoopt net als onze S10 de finale te gaan halen. De zanger die ook voetballer is heeft met 'Miss You' een heerlijke gospelsong in handen, lekker opzwepend met goeie uithalen. Alleen zijn podiumperformance laat iets te wensen over vind ik. In deze zware halve finale is het vechten om die laatste finaleplekken. Jérémie strijdt tot de laatste snik, maar ik betwijfel of het genoeg is.

17. Zweden: Cornelia Jacobs - Hold Me Closer

De nummer vier bij de bookmakers treedt als een-na-laatste land aan. Zweden stuurt Cornelia Jacobs en houdt als songfestivalgrootmacht het niveau torenhoog. Toch kan de podiumact dit jaar beter. Het lijkt nu vooral rommelig, ze staat een beetje tegen een groot windscherm aan dat van kleur verandert. Maar Cornelia zingt zuiver en raakt je met haar liefdesverhaal. "I found the right one at the wrong time." Dit kan zomaar gaan winnen dit jaar. 

De tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival is vanavond om 21.00 uur te zien op NPO1. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!