Vandaag Inside Beeld © ANP

Alle keren dat het VI-trio wegkwam met beledigingen van groepen mensen op tv

16 mei 2022 16:48

Na behoorlijk wat tumult keren Johan Derksen (73), René van der Gijp (61) en Wilfred Genee (54) terug op de nationale kijkbuis met hun meningenshow 'Vandaag Inside'. Het is de zoveelste keer dat het trio van 'VI' een rel te boven is gekomen. De 'kaarsenrel' ligt natuurlijk nog vers in het geheugen, maar recent waren er nog meer rellen die hét gesprek van de dag in heel Nederland waren.

"Hij is een vuile NSB'er"

Kaarsenrel

De meest recente rel is uiteraard de zogeheten 'kaarsenrel'. Johan wilde heel goed bedoeld vertellen dat iedereen wel eens een fout maakt - hij refereerde naar Johnny de Mol - maar dat pakte volledig verkeerd uit. Hij deed een heftig verhaal uit de doeken dat hij vijftig jaar geleden een bewusteloze vrouw had gepenetreerd met een kaars. Later nuanceerde hij het door te zeggen dat er geen penetratie had plaatsgevonden.

Johan weigerde excuses te maken, adverteerders trokken zich terug. Talpa wilde koste wat kost dat de analist zijn excuses zou maken. Dat deed hij niet en het programma verdween van de buis, voor twee weken dan. Na twee weken kwam het nieuws vanuit Johan. "We keren terug", zei hij. Talpa reageerde eerst nog door het nieuws 'voorbarig' te noemen, maar niet veel later was het feit dan toch beslecht. En vanavond keren Johan, Wilfred en René 'gewoon' weer terug op op Nederlandse televisie.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Vandaag Inside vandaag terug op televisie na Derksen-rel

Akwasi

In 2020 leek het einde van het praatprogramma eveneens dichtbij. Ook toen kreeg Johan heel Nederland over zich heen na uitspraken die hij deed over Akwasi. Hij vroeg zich af of een tot zwarte piet geschminkte demonstrant niet de artiest was. Het leidde ertoe dat het programma geboycot werd door het Nederlands Elftal, omdat het programma racistisch zou zijn.

Om het onderwerp te bespreken kwam er een speciale uitzending, maar dat bleek een regelrecht fiasco te zijn, waardoor René en Johan woedend werden. Het eindigde in een fikse mediaruzie tussen de drie mannen, want Wilfred zou de andere twee 'genaaid' hebben. "Hij is een vuile NSB'er", riep Johan zelfs. De drie wilden nooit meer met elkaar aan een talkshowtafel zitten. Tot John de Mol ze aan hun contract hield. En zag daar: de doorstart van het programma.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Wilfred Genee over terugkeren Vandaag Inside: 'Heel benieuwd'

#SorryJohan

In 2019 haalde Johan opnieuw de woede van het volk op zijn hals, toen hij had gezegd dat homoseksuelen 'niet zo kleinzerig' moesten doen en 'gewoon uit de kast moesten komen'. Het zorgde voor woedende reacties op Twitter, waardoor de hashtag #SorryJohan trending werd. Veel mensen uit de homogemeenschap deelden toen hun verhaal over de moeite die zij hadden met hun coming out.

In de uitzending daarna weigerde Johan zijn excuses te maken. Hij vertelde dat hij homo's juist steunt en bedoelde dat niks erger kan zijn dan 'jezelf nog langer verloochenen'. Opnieuw werd er geroepen om adverteerders terug te trekken. Door zijn uitspraken destijds heeft Johan nog altijd de stempel van 'homofoob'.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Talpa: 'Terugkeer Vandaag Inside op SBS6 is voorbarig'

Pruik

Niet alleen Johan, maar ook René heeft een keer veel kritiek gekregen naar aanleiding van een 'grap'. Dat gebeurde in 2018, toen hij een pruik opzette in het programma, omdat de Belgische tv-persoonlijkheid Bo van Spilbeeck tot verbazing van veel kijkers na haar transitie als vrouw aan tafel zat bij De Wereld Draait Door.

Het leek René toen grappig om als 'Renate' aan tafel te verschijnen, met pruik. Hoewel het aan tafel leidde tot een luid gelach, leverde het René ook talloze woedende reacties op. Excuses werden geëist, adverteerders trokken zich terug en het programma kreeg de stempel 'transfoob'. René daarentegen vond dat er wel erg fel gereageerd werd op zijn 'grap'.

Trio Vandaag Inside houdt de deur dicht: 'Het is gewoon klaar'

04:42

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!