Van der Gijp, Genee en Derksen in de studio van Vandaag Inside. Beeld © ANP

Johan Derksen wilde slachtoffers seksueel geweld niet pijnigen

16 mei 2022 21:52

Johan Derksen (73) heeft met zijn uitspraken in de 'kaarsenrel' van 'Vandaag Inside' nooit slachtoffers van seksueel geweld willen pijnigen. Dat vertelt de analist in het praatprogramma, dat hij samen presenteert met Wilfred Genee (54) en René van der Gijp (61).

"Ik heb wel een paar uitgesproken meninkjes"

"Ik voel een beetje dat Nederland wat opgewonden is. Ik heb dat niet zo", vertelde Johan in de aankondiging van Vandaag Inside, nog voor het programma begon. "Ik heb wel een paar uitgesproken meninkjes", aldus de analist, die daarna een 'grapje' maakte: "En een anekdote van vijftig jaar geleden."

Daarna legde hij uit waarom hij in eerste instantie stopte met het programma. "Niet omdat er hysterische dames over me heen vielen of dat talkshowhosts zich als hypocriete mensen gingen maken. Ik ben opgestapt toen ik ook de indruk kreeg dat Talpa niet achter ons stond."

Daar was Johan naar eigen zeggen 'even goed zat van'. "Al die mensen aan die talkshowtafels, die gaan heel braaf en politiek correct eisen dat ik mijn excuses aan moet bieden. Ik had in de uitzending er al afstand van genomen."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Alle keren dat het VI-trio wegkwam met beledigingen van groepen mensen op tv

"De mensen die dus echt getroffen zijn door seksueel geweld. Die kan ik hiermee gepijnigd hebben en dat was nooit mijn bedoeling", gaat Johan door. Toen stak hij zijn middelvinger op naar 'de mensen aan de talkshowtafels'. "Voor hen heb ik maar één gebaar. Deze."

Johan ziet wel in dat hij de rel veroorzaakt heeft. "Ik ben helemaal verantwoordelijk. Ik kan alle mannen in Nederland aanraden om nooit iets te vertellen, want de samenleving probeert je te vernietigen." Volgens Johan is de groep in de samenleving die 'voor' hem is, veel groter dan de groep die 'tegen' hem is. "Maar dat kleinere groepje maakt veel meer lawaai." 

"We wandelen altijd langs de afgrond, maar we gaan weer verder", concludeerde Wilfred na een lang gesprek tussen de aanwezigen. "We gaan zeker verder", aldus Johan.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Vandaag Inside vandaag terug op televisie na Derksen-rel

Eind april werd bekend dat Johan, Wilfred en René per direct stopten met hun werkzaamheden voor Vandaag Inside. Dit was enkele dagen na de ophef die ontstond over de veelbesproken bekentenis van Johan, waarin hij zei een bewusteloze vrouw te hebben gepenetreerd met een kaars. De analist nuanceerde dit in de volgende uitzending en stelde dat er geen penetratie had plaatsgevonden.

Hoewel er al snel geruchten gingen dat het praatprogramma terug zou keren, drukte Johan die geruchten toen de kop in: "Ik ben ermee gestopt en daar laat ik het bij", zei de televisiemaker toen. "Het kan zijn dat er gesprekken zijn, maar die zijn in ieder geval niet met mij." In mei bleek dat Johan niet opstapte vanwege de mediarel, maar omdat het trio geen rugdekking kreeg van Talpa.

Johan beweerde op 11 mei dat het trio weer terugkwam op televisie. Talpa noemde die berichtgeving in eerste instantie 'voorbarig'. Een dag later maakte het productiehuis alsnog de terugkeer van het trio bekend.

Voorafgaand aan de aflevering van Vandaag Inside protesteerde een kleine groep mensen voor de studio van het programma. 'Geen bühne voor racisme en seksisme', viel er onder meer te lezen op de borden en spandoeken die de mensen mee hadden genomen. Ook 'stop die kaars in je eigen aars' en 'rape culture is geen grapje' stond op de borden van de groep mensen.

Protest voor de studio van Vandaag Inside

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!