Vandaag Inside Beeld © ANP

René van der Gijp: 'Aanbieding gekregen om Khalid & Sophie over te nemen'

17 mei 2022 10:02

Voor de fans van 'Vandaag Inside' moet het als een opluchting zijn gekomen dat Johan Derksen (73), Wilfred Genee (54) en René van der Gijp (61) gisteravond weer op hun oude plekje aanschoven. Toch had het volgens René niet veel gescheeld of de mannen waren naar een andere zender gegaan. Hij vertelde gisteravond voor de camera’s van RTL Boulevard dat ze het aanbod hebben gekregen om de plek van talkshow 'Khalid & Sophie' over te nemen.

"Wat mensen belangrijk vinden in een tijd als deze is dat dit geluid ook gehoord wordt"

Op het moment dat de mannen in gesprek waren met Talpa over hoe ze verder zouden gaan, zou er ook een andere partij zijn geweest die interesse had. "Johan zei op een gegeven moment dat we een aanbieding hadden van Op1 om Khalid & Sophie over te nemen, vijf keer in de week." René wilde echter geen overhaaste beslissing nemen. "Toen heb ik tegen Wilfred gezegd: weet je, laten we dit nou gewoon even afwachten." René benadrukt meerdere keren dat het om een serieus voorstel zou gaan.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Protest voor studio Vandaag Inside: 'Geen bühne voor seksisme'

Wilfred is daarentegen iets minder loslippig. Als hem wordt gevraagd naar het aanbod, geeft hij een geheimzinnig antwoord. "Je moet daarvoor bij Johan zijn, die heeft dit toch net naar buiten gebracht?" Als hem vervolgens wordt gevraagd of hij daadwerkelijk bij 'de linkse VARA aan tafel zou gaan zitten', moet Wilfred lachen. "Wat mensen belangrijk vinden in een tijd als deze is dat dit geluid ook gehoord wordt."

NPO laat het volgende weten aan RTL Boulevard: ‘De NPO heeft de heren van Vandaag Inside zelf niet benaderd en ook niet gesproken. Omroep PowNed heeft wel contact gehad met Johan Derksen en heeft ons daarover ook ingelicht. Als NPO hebben wij in gesprekken met PowNed vervolgens benadrukt dat als het al tot een verder gesprek zou komen met Derksen c.s. dat de heren zich dan wel moeten realiseren dat de publieke omroep een andere omgeving is dan de commerciële omroep. Bij de publieke omroep worden programma’s gemaakt volgens bepaalde publieke waarden en daar zou een eventuele voortzetting van het programma bij PowNed ook aan moeten voldoen. De omroep liet weten het hiermee eens te zijn. Het is vervolgens niet meer aan de orde geweest.’

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Johan Derksen wilde slachtoffers seksueel geweld niet pijnigen

Dominique Weesie, voorzitter van PowNed, zegt tegen RTL Boulevard:  "Ik zag het nieuws over Khalid & Sophie overal, ik moest heel erg lachen. We hebben gesprekken gehad met Derksen en Genee, nog niet over welke programma's dat zou gaan. Ik ben wel met hen gaan praten, daarvan heb ik eerst de NPO op de hoogte gesteld, om te vragen of het überhaupt zin had. Ik had groen licht om te gaan praten. Mijn aanbod blijft staan. Ik vind het goed dat ze doorgaan, ben ook blij dat ze doorgaan. Ik had dat geluid heel graag een podium gegeven. Maar Talpa houdt zich aan het contract. Dan is het lastig om verder te gaan. Maar ik sluit in de toekomst niks uit. Ik heb ze wel verteld dat wij de bedragen die ze bij Talpa krijgen, niet betalen. De gesprekken zijn inderdaad ontstaan nadat Talpa de stekker eruit had getrokken. Ik ben naar Grolloo gereden. Als NPO had gezegd: we willen dit soort types niet in huis, dan had ik die gesprekken niet gevoerd."

Hoe Gijp erbij komt dat ze Khalid & Sophie gaan vervangen? "Volgens mij hebben de heren zelf een rekensommetje gemaakt: Khalid & Sophie loopt niet zo lekker. En ze hebben er nooit een geheim van gemaakt dat ze naar de vooravond zouden willen. Ik denk dat er een en ander is aangedikt."

René van der Gijp over aanbieding Op1: 'Is echt waar!'

02:23

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!