Beeld © AVROTROS

Bijzondere vondst Tussen Kunst en Kitsch blijkt veel geld waard

18 mei 2022 21:33

Een bijzondere aflevering van 'Tussen Kunst en Kitsch'. Niet eerder kreeg taxateur Willem de Winter drie zeldzame werken van M.C. Escher in zijn handen tijdens de opnames van het kunstprogramma. De vroegere buurjongen van de kunstenaar nam de unieke prenten mee.

"Dat is heel veel. Dat had ik niet verwacht"

Eén van de drie Escher-werken die expert Willem de Winter deze week taxeert in Tussen Kunst en Kitsch is Ontwikkeling 1, gemaakt in de jaren 30. Escher experimenteerde in die tijd met vlakvullingen en metamorfoses. In dit werk zie je bijvoorbeeld een tegelpatroon dat in het midden verandert in een dans van zwarte en witte hagedissen. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Vondst bij Tussen Kunst en Kitsch blijkt een ton waard

De eigenaar kreeg de werken van zijn vader. Als kleine jongen kwam hij al bij de kunstenaar over de vloer. Zijn was bevriend met Escher en kreeg het destijds cadeau. Via Tussen Kunst en Kitsch probeert de eigenaar te achterhalen hoeveel de kunst waard waard is. 

Het werk van Escher is de laatste jaren 'zeer in trek'. Twee Amerikaanse verzamelaars in het bijzonder zetten alles op alles om de kunst in hun bezit te krijgen, waardoor de prijzen mondiaal stijgen. Eén werk is momenteel 1000 euro waard, de andere prenten worden getaxeerd op 40.000 euro en 60.000 euro.

Dat betekent dat de eigenaar voor ruim een ton aan origineel Escher-werk in zijn bezit heeft. "Dat is heel veel. Dat had ik niet verwacht", vertelt hij.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Duur en zeldzaam kunstwerk duikt op in Tussen Kunst en Kitsch

Tussen Kunst en Kitsch is op woensdag om 20.35 uur te zien bij NPO 1. Bekijk de aflevering hier terug. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!