Zeeman Confronteert Beeld © RTL

Gestalkte Cato is haar eigen stalker in Zeeman Confronteert

7 juni 2022 21:53

In 'Zeeman Confronteert: Stalkers' heeft de 31-jarige Cato zichzelf aangemeld. Ze wordt al vier jaar gestalkt. Cato denkt dat het gaat om een voormalig patiënt van haar uit de psychiatrie. Ze is naar eigen zeggen door deze Berry haar baan kwijt geraakt. Daarnaast is ze verhuisd.

"Het is gewoon een rommel"

De stalking bestaat uit berichten met seksuele uitspraken, racistische uitspraken, doodsbedreigingen en ook is haar ruit ingegooid toen ze thuis was. Stalker Berry is al veroordeeld, maar hij gaat gewoon door. Cato's ouders voelen zich machteloos. "Ik ben bang dat hij toch wat aan het doen is", zegt haar moeder.

Cato ontmoette haar vermeende stalker in 2014. Ze liep stage in de psychiatrie en bereidde de medicijnen voor de patienten voor. Berry wilde meteen zijn medicatie en vloog Cato aan. Gelukkig konden collega's Cato redden van de belaging. Ondanks het korte contactmoment, wordt ze sindsdien geen minuut met rust gelaten door haar stalker. Ze is uiteindelijk voor een ziekenhuis gaan werken, maar ook daar weet Berry haar te vinden. "Het is doodeng", zegt ze.

Maar tijdens het onderzoek komt Thijs tot een schokkende ontdekking. Berry volgt Cato helemaal niet. Hij is ook niet te zien op de camerabeelden bij haar huis. Terwijl Cato aangeeft dat ze hem nog steeds elke keer ziet. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Stalker jaagt Nancy stuipen op het lijf met hakbijl in Zeeman Confronteert

Het team van Zeeman Confronteert heeft gezien dat Berry een telefoon verkoopt. Een informant spreekt met hem af. Na een tijdje vraagt de informant: "Zit je veel op Facebook?" Dan geeft Berry aan dat hij geen gebruik maakt van het social media-netwerk. "Wel veel gedaan vroeger. (...) Ik weet niet veel van social media." Ook ontfutselt hij dat Berry helemaal geen auto heeft, terwijl Cato hem een keer zou hebben gezien in de auto om haar op te wachten. "Ik heb ook geen rijbewijs." Ook op de telefoon is niks te zien van de stalking. 

Het wordt aannemelijk dat Berry niet achter de stalking zit. En al snel wordt er gedacht aan 'spoofing'. Bij dit fenomeen stuurt een derde persoon berichtjes vanuit de naam van iemand anders. Zo lijkt het alsof Berry berichtjes naar Cato stuurt, terwijl in feite dit een derde persoon blijkt te zijn.

Dan komt het team erachter dat Cato cruciale informatie heeft achtergehouden. Ze gaan onderzoeken of zij wel de hele waarheid heeft verteld. Het team zet een val op en volgen haar incognito tijdens een afspraak op haar nieuwe werkplek. Zij geeft aan dat de parkeerwachter mee heeft moeten lopen naar binnen en terug naar haar auto. Terwijl op camera te zien is dat dit niet het geval is. Cato loopt vaker in de val, opgezet door het team van het programma. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Bizarste aflevering ooit van Zeeman Confronteert

Onontkomelijk staat vast dat Cato haar eigen stalker is. Thijs gaat haar ermee confronteren. Dat kan niet zonder psychologische hulp, want die heeft Cato nodig. Thijs confronteert haar met alle bewijzen die het team heeft verzameld tegen Cato. "Je hebt de boel flink op stelten gezet. Je hebt je voorgedaan als Berry", zegt Thijs. Cato ontkent: "Ik heb dat echt niet gedaan." 

"Ik ga het nog een keer vragen", begint Thijs even later, "ben jij degene die de sms'jes heeft verstuurd?" Cato kan na alle bewijzen er niet meer omheen draaien. "Ik heb ze verstuurd", biecht ze op. "Het is gewoon een rommel." Ook haar ouders zijn ingelicht. "Wij staan onvoorwaardelijk achter jou. En we gaan jou steunen", zeggen ze. 

In een videoboodschap, maanden na de opnames, vertelt Cato dat ze inziet hoe erg het is wat ze heeft gedaan. "Ik heb heel veel schaamte en spijt." Ze heeft hulp gezocht bij een psycholoog. Ze wil haar excuses aan Berry aanbieden. 

Zeeman Confronteert: Stalkers is elke dinsdag om 20.30 uur te zien bij RTL 5.

Bizarre wending: Cato is haar eigen stalker

03:16

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!