Michiel Romeyn en Herman Koch Beeld © ANP

Rechter doet uitspraak in hoger beroepszaak rondom Jiskefet-encyclopedie

28 juni 2022 03:30

Het gerechtshof in Amsterdam doet dinsdag uitspraak in het hoger beroep dat uitgeverij Noblesse heeft aangetekend tegen een eerdere uitspraak over een door haar uitgegeven encyclopedie over het tv-programma 'Jiskefet'. De uitgeverij wil dat de rechter het besluit om alle boeken te voorzien van een sticker met de tekst 'ongeautoriseerd' terugdraait. De uitspraak zou eigenlijk twee weken geleden al zijn, maar die werd uitgesteld.

Herman Koch en Michiel Romeyn, de makers van Jiskefet, stapten in oktober vorig jaar naar de rechter omdat zij inzage wilden in de Jiskefet-encyclopedie van uitgeverij Noblesse. Het boek was zonder hun medeweten tot stand gekomen. De rechter wees hen die inzage toe, waarna de mannen opnieuw de gang naar de rechtbank maakten. Deze keer wilden zij dat het voor kopers duidelijk zou zijn dat zij niets met de totstandkoming van het boek te maken hebben gehad en beriepen zich op het merkrecht. De rechter stelde Michiel en Herman in het gelijk en oordeelde dat de uitgeverij alle boeken moest voorzien van een sticker met de tekst 'ongeautoriseerd'.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jiskefet-acteur Michiel Romeyn is niet gewild bij NPO

Tegen dat besluit ging Noblesse in hoger beroep. De advocaat van het bedrijf vindt dat het mogelijk moet blijven om een ongeautoriseerd boek uit te geven over een fenomeen als Jiskefet. Het Persvrijheidsfonds, opgericht door journalistenvakbond NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren, steunt de uitgeverij en betaalde mee aan het hoger beroep. Zij vinden dat de rechter bij de uitspraak onvoldoende rekening heeft gehouden met journalistieke belangen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jiskefet krijgt vermeldingen in Van Dale

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!