Friends.

Makers Friends: spijt van grappen over trans personage

05 juli 2022 14:15

Marta Kaufmann (65), een van de bedenkers van hitserie 'Friends', heeft spijt van de onachtzaamheid waarmee de serie toentertijd grappen maakte over een trans personage. Dat vertelde zij volgens 'Radio Times' in een interview op de Britse radio. Haar opmerkingen gaan vooral over de vader van het hoofdpersonage Chandler, dat in transitie ging toen Chandler in zijn puberjaren was.

"Het is pijnlijk om in de spiegel te kijken en ik schaam me er dan ook voor dat ik het 25 jaar geleden niet beter heb gedaan"

Helena Handbasket, zoals zijn vader zich na de transitie noemde, werd in de serie gespeeld door actrice Kathleen Turner. "We hebben het in de serie altijd over de vader van Chandler gehad, ook na haar transitie", excuseert Marta zich nu. "Het gebruik van de juiste voornaamwoorden voor trans personen was niet iets waar ik me toen in heb verdiept. Dat was achteraf fout."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Friends-bedenker maakt excuses voor grotendeels witte cast

De hitserie uit de jaren negentig ligt de afgelopen jaren vaker onder vuur vanwege het gebrek aan diversiteit. Hoewel de sitcom zich afspeelde in New York, een metropool, bestond de cast uit zes witte hoofdpersonen die nauwelijks interactie hadden met mensen van kleur of Asian-Americans. Volgens Marta waren vrijwel alle series uit die tijd voornamelijk 'wit' maar kreeg ze nieuwe inzichten na de moord op George Floyd in 2020.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jennifer Aniston eet viral Friends-salade nooit

De televisieproducent schonk recent een bedrag van bijna 4 miljoen euro aan Brandeis University, dat ten goede komt aan Afrikaanse en Afrikaans-Amerikaanse studies binnen de faculteit. "Ik heb de afgelopen twintig jaar veel geleerd. Het is niet makkelijk om schuld te bekennen en accepteren. Het is pijnlijk om in de spiegel te kijken en ik schaam me er dan ook voor dat ik het 25 jaar geleden niet beter heb gedaan," aldus Marta, die net 38 jaar was geworden toen de eerste aflevering van Friends werd uitgezonden in september 1994.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!