De Slimste Mens Beeld © KRO-NCRV

Gegiechel en verbijstering om 'dickpics' in De Slimste Mens

12 juli 2022 23:30

Philip Freriks zwengelde dinsdagavond in 'De Slimste Mens' een gesprek aan over dickpics. Maarten van Rossem liet er een grondige analyse op los en kwam tot de conclusie dat Marc Overmars psychische hulp moet krijgen.

In de galerij-opdracht blijkt het gezamenlijke 'thema' van de foto's dit keer Di(c)k te zijn. "Oh, allemaal dicks", merkt deelnemer en journalist Danielle Kliwon na wat gissen op. Dick Advocaat... Dick Bruna... Dick Cheney... Ze raadt er drie, Femke van der Laan vult het lijstje met nog drie Dicks/Diks aan en politiek verslaggever Thomas van Groningen scoort er ook nog één. En dan kan Philip het niet laten. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

De Slimste Mens-kijkers uiten kritiek op vragen: 'Lijkt te verslappen'

"Dit waren acht dickpics, zal ik maar zeggen", aldus de presentator, waarop een lachsalvo volgt. "Dat is tegenwoordig erg in de mode." "Vooral bij Ajax", voegt Thomas er grinnikend aan toe. Hiermee verwijst hij naar Marc Overmars, die als technisch directeur bij Ajax dickpics naar vrouwelijke collega's stuurde. Het ongemak in de studio is voelbaar, maar Philip laat niet los. "Jullie kijken me aan alsof je het in Keulen hoort donderen", merkt hij op bij de kandidaten. En na een korte stilte, besluit hij Danielle te vragen: "Heb jij weleens te maken gehad met echte dickpics?"

"Met piemelfoto's?", noemt Danielle het beestje bij de naam. Philip, stotterend: "Nee... ja... piemelfoto, als je het zo noemen wilt, ja. Heb je daar weleens last van gehad?" Jawel, antwoordt Danielle eerlijk. "Ook piemelvideo's. Maar niet met een machtsverschil in een werkomgeving, zoals met Overmars bij Ajax. Het waren vreemden, dus dat laat je dan een beetje van je afschuiven. Ik zou het veel erger vinden als iemand die ik ken of met wie ik werk ongevraagd een foto of video zou sturen." Ze vindt het inmiddels bijna normaal, voegt Danielle toe.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jacob Derwig kan niet meer normaal over straat na De Slimste Mens

"Dat is toch krankzinnig?", aldus Philip. De presentator vraagt historicus Maarten van Rossem wat die mannen toch drijft om dickpics te sturen. "Ik zou zeggen dat het duidt op een vrij ernstige psychische stoornis", besluit Maarten. "Ik denk dat iemand zoals die man van Ajax onder psychiatrische behandeling moet worden gesteld. Dat het min of meer normaal is, vind ik zonderling. Dat heeft te maken met die plaag en schimmel op onze cultuur: de sociale media, die op de een of andere manier kennelijk uitnodigt tot dit afwijkende gedrag."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Maarten van Rossem: 'André moet in een psychiatrische inrichting'

Op Twitter bespreken De Slimste Mens-kijkers het dickpic-gesprek na. Ze vinden vooral dat Philip niet zo ongemakkelijk moet doen. En wat houdt Femke haar gezicht in de plooi, hè?

Onze Rob Goossens doet dit seizoen ook mee aan De Slimste Mens. Daar bood hij zich schaamteloos zelf voor aan: 

Rob Goossens 'bood zich schaamteloos aan' voor De Slimste Mens

02:03

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!