Beeld © ANP

Wie bedenkt eigenlijk de vragen van De Slimste Mens?

17 juli 2022 11:27

De 3 6 9, Open Deur en laten we het Collectief Geheugen niet vergeten: de vaste rubrieken die samen een hele aflevering van 'De Slimste Mens' vormen, vullen zich niet vanzelf. Maar wie bedenkt de vragen eigenlijk?

"Wij zitten ook maar in een bubbel met een paar mensen die een quiz maken"

Het zou leuk zijn als Philip Freriks en Maarten van Rossem zelf aan tafel plaatsnemen om de vragen voor het zoveelste seizoen te bedenken, maar niets is minder waar. Net zoals bij andere televisieprogramma's heeft ook De Slimste Mens een redactie die vragen bedenkt die in de afgelopen 22 seizoenen nog niet zijn gesteld.

"We maken met een groep redacteuren de vragen en bedenken antwoorden voor bijvoorbeeld de rondes waar je als kandidaat moet associëren, zoals de Open Deur-vragen", vertelt eindredacteur Harm-Jan Kinkhorst aan Veronica Superguide. "Daar is niet één absoluut antwoord op te geven dus kiezen we voor vier feitelijke antwoorden, en een leuk triviaal dingetje waarmee de kandidaat zich echt als kenner kan onderscheiden. Bij Louis van Gaal kun je dan zeggen: Ajax, Truus, Nederlands elftal, maar ook: Ben jij nou zo dom of ben ik nou zo slim?"

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

De Slimste Mens-kijkers uiten kritiek op vragen: 'Lijkt te verslappen'

De twitterende fans van het programma zijn behoorlijk kritisch op de kwaliteit van de vragen. "Wij zitten ook maar in een bubbel met een paar mensen die een quiz maken", vertelt Harm-Jan. Daarop is er een testpanel in het leven geroepen om te testen of de vragen te makkelijk of te moeilijk zijn. Fans en fanatici komen van heinde en verre om de vragen te beantwoorden. "En we zijn er maar wát blij mee. Het programma is er echt beter door geworden."

Wie dit seizoen ook plaatsneemt op één van de stoelen in het programma is RTL Boulevard-deskundige Rob Goossens. Als Philip Freriks aan hem vraagt of hij het vervelend vindt dat sommige BN'ers zijn bloed wel kunnen drinken, zegt Rob het volgende:

Rob Goossens vindt haat die hij krijgt van BN'ers wel 'komisch'

01:18
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Gemengde reacties op 'oneerlijke' exit in De Slimste Mens

De Slimste Mens is iedere werkdag te zien vanaf 20.40 uur op NPO 2.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!