Rol in Vaders & Zonen was een 'cadeautje' voor Fedja van Huêt

04 augustus 2022 17:39

In de zwart-komische Videoland Original 'Vaders & Zonen' spelen Fedja van Huêt (49) en Guido Pollemans (45) twee eigenaardige broers die teren op het pensioen van hun vader. Als de zoons op een dag ontdekken dat hun vader plotseling dood voor de tv zit, besluiten ze een tijdelijke vervanging voor hem te zoeken zodat het pensioen gewoon uitgekeerd blijft. "Loet was een heerlijk personage om te spelen, totaal anders dan hoe televisiekijkers me de afgelopen tijd gezien hebben", vertelt Fedja in gesprek met RTL.nl voor 'De RTL.nl hotline'.

"We konden alles gewoon laten gaan: voor onze personages maakte het niet uit hoe we eruitzagen en hoefden we niet op ons gewicht te letten"

Vaders & Zonen is een zwarte komedie over Loet, gespeeld door Fedja en zijn broer Winnie (Guido Pollemans). De twee broers zijn de veertig al gepasseerd, maar wonen nog steeds bij hun dominante vader Baltus. De zoons leven van hun vaders uitkering en doen alles wat hij hen opdraagt, tot Baltus plotseling dood voor de tv zit. De broers besluiten daarom een vader te 'stelen' uit het bejaardentehuis, zodat het pensioen gewoon uitgekeerd blijft. In de bejaarde Rink-Jan (Kees Hulst) vinden ze hun perfecte tijdelijke vader, maar hij heeft zo zijn eigen agenda om Loet en Winnie te helpen. 

"Je hoort ze denken: wat moeten we nu? De broers hebben hun leven lang gehoord dat ze niks kunnen en zijn nooit verder gekomen dan de plaatselijke supermarkt", vertelt Fedja.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Fedja van Huêt onherkenbaar in nieuwe Videoland-film Vaders & Zonen

In de serie word je heen en weer geslingerd tussen pijnlijke en ongemakkelijke situaties. Maar er is ook genoeg humor. "In de donkerste momenten van het leven komt de humor vaak juist naar boven", vertelt de acteur hierover. "Zoals een bruiloft heel tragisch kan zijn, of dat je op een begrafenis heel veel lol kan hebben, dat spreekt mij heel erg aan, er zit heel veel humor in die zwartgalligheid. En als je zo’n verhaal voor de eerste keer leest, over twee jongens die leven op de uitkering van hun vader en uiteindelijk een nieuwe vader stelen uit een bejaardentehuis, dan ben ik al om."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Fedja van Huêt wint Gouden Kalf voor beste hoofdrol

Volgens Fedja was elke dag een feestje. "We hebben in totaal vijftien draaidagen gemaakt, het waren wel lange dagen. Maar wat mij vooral is bijgebleven, is dat je heel erg voelde dat iedereen achter regisseur Jörgen Scholtens stond en het hem gunde om deze film te maken. Ik vind het geweldig dat Videoland jonge makers een kans geeft en dat dit soort scenario’s ondersteund worden. Het is een heel origineel verhaal en deze rol was écht een cadeautje."

"We konden alles gewoon laten gaan: voor onze personages maakte het niet uit hoe we eruitzagen en hoefden we niet op ons gewicht te letten", vervolgt hij. "Ik heb heel veel roze koeken gegeten samen met Guido. Meestal moet je die laten liggen op zo’n set waar veel snoep is, maar nu kon ik eindelijk toeslaan."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Fedja van Huêt liep mee bij Nieuwsuur voor Deventer moordzaak-film

Fedja vergelijkt zijn personage Loet ook met als 'een boos kind'. "Dat was heel leuk om te doen, want alles wat wij als volwassenen normaal binnenhouden, kon ik nu lekker tentoonspreiden. Loet houdt zich ook niet aan sociale verplichtingen, dus ik leefde mij volledig uit", legt hij uit. Daarvoor moest de acteur wel even op zoek naar het kind in zichzelf. "Het was net één grote speeltuin! En dat ik daar dan ook nog eens mijn boterham mee verdien... dat realiseer ik mij wel als ik zo’n film draai."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Seizoen vijf Handmaid's Tale vanaf déze datum bij Videoland

Vaders & Zonen is vanaf 5 augustus te zien bij Videoland.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!