Chateau Bijstand Beeld © SBS6

Hoeveel leverde Chateau Bijstand eigenlijk op?

27 augustus 2022 12:48

De familie Meiland lag eerder dit jaar flink onder vuur wegens hun programma 'Chateau Bijstand'. Zo vonden mensen het ongepast om entertainment te maken van armoede. In 'Veronica Superguide' wordt nu duidelijk hoeveel het programma eigenlijk heeft opgeleverd.

"Het heeft ons geen enkele nieuwe donateur opgeleverd”

In Chateau Bijstand deden Martien, Erica en Maxime een maand lang afstand van hun luxeleven en ruilden dat om voor een rijtjeshuis en een leven in de bijstand. Naast dat het programma diende als entertainment, was de familie vastberaden om mensen in nood te helpen. Zo zetten ze zich in voor Stichting Help Ons Helpen, die noodlijdende gezinnen of personen helpt met materiële of geestelijke hulp. Ook Stichting Babyspullen, die startpakketten maakt voor ouders die het financieel niet breed hebben, kreeg hulp van de familie Meiland. 

Aan Veronica Superguide onthullen deze stichtingen wat het programma voor hen heeft betekend. De operationeel directeur van Stichting Babyspullen laat weten dat Chateau Bijstand hen naamsbekendheid en donateurs heeft opgeleverd. "We hebben door het hele land 250 inzamelpunten voor babyspullen in de vorm van een rode kliko. Ook Maxime Meiland heeft zo’n kliko bij haar woning in Noordwijk staan, zodat mensen bij haar kunnen doneren. Zij brengt het dan eens in de zoveel tijd langs", voegt ze hieraan toe.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Chateau Bijstand-kijkers smelten weg bij aanzoek Leroy en Maxime

Bij Stichting Help Ons Helpen zijn ze minder enthousiast. "Het heeft ons geen enkele nieuwe donateur opgeleverd”, zegt een bestuurslid. Ze laten weten 'verbaasd' te zijn over de teleurstellende resultaten. "Er keken toch een hoop mensen." Toch hebben ze het gezellig gehad met de familie Meiland: "De Meilandjes zijn leuker in het echt dan wanneer er een productieteam bij is. Dan worden ze opgejut en beginnen ze onderling te kibbelen. Maar ze kunnen zonder cameraploeg juist erg goed klussen en flink doorwerken. Je ziet Martien op tv altijd gillen en doen, zo is hij zonder cameraploeg niet.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kijkers ergeren zich aan drankregeling in Chateau Bijstand

Naast dat het programma hier en daar wat donateurs heeft opgeleverd, lijkt Chateau Bijstand voor Martien en Erica ook veel te hebben betekend. “Ik ga sindsdien veel vaker op de elektrische fiets naar de Lidl”, vertelt Martien. “Dan denk ik: waarom zou ik dure producten kopen terwijl het ook goedkoop kan?”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Maxime Meiland durfde trouwjurk niet te laten maken in tv-show

Ook Rob Goossens uitte eerder kritiek op het programma:

Kritiek op Chateau Bijstand na HLF8: 'Gaat Meilandjes schade opleveren'

08:39

De Meilandjes keren op SBS6 terug met een gloednieuw seizoen van Chateau Meiland. Fans van het programma kunnen vanaf maandag 29 augustus twaalf weken lang genieten van de hysterische familie. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!