Beeld © EO

Veel kritiek op 'beschamende' Op1-uitzending vanuit Ter Apel

31 augustus 2022 11:43

Het idee van 'Op1' om uit te zenden bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel, is niet in goede aarde gevallen bij de kijkers thuis. Margje Fikse (47) en Giovanca Ostiana (45) presenteren het programma voor een hek waarachter op een gegeven moment in de uitzending vluchtelingen staan. 'Alsof je in een dierentuin bent, maar de dieren geen blik waardig gunt', zo vat één Twitteraar het samen.

"Dat er 's avonds mensen bij het hek gaan staan, hadden we niet verwacht"

De speciale uitzending vanaf Op1 wordt eenmalig vanuit Ter Apel opgenomen, waar asielzoekers de afgelopen weken buiten op het gras moesten slapen omdat er geen plek was in de opvang. Bij hoge uitzondering heeft het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) besloten camera’s toe te laten op het terrein. Maar dat dit op beeld allesbehalve lekker uitpakt - twee presentatrices die met hun rug naar vluchtelingen zitten, om maar wat te noemen - is een understatement. Op Twitter vinden de kijkers er wat van.

'Dit is op vele manieren zo fout. Plaatsvervangende schaamte hier', schrijft een kijker. 'Alsof je in een dierentuin bent, maar de dieren geen blik waardig gunt. Pijnlijk', deelt een ander.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Op1 dinsdag live te zien vanuit Ter Apel

EO-hoofdredacteur Bertus Tichelaar reageert bij het AD op de uitzending en kritiek. "We hebben ons best gedaan het zo goed mogelijk op te bouwen, maar tijdens een live-uitzending is dit een risico", zegt hij. "Dat er 's avonds mensen bij het hek gaan staan, hadden we niet verwacht. Dat het zo in beeld zou komen, was niet de bedoeling. Maar het is het risico en dat kan gebeuren."

Een reden om vanuit Ter Apel uit te zenden is omdat een deel van de tafelgasten uit de omgeving komt en moeilijker naar Hilversum kan afreizen. "Die samenstelling aan tafel kan alleen maar gemaakt worden, omdat wij daar waren."

Over de kritiek zegt Bertus: "Het onderwerp vluchtelingen is heel erg gepolariseerd. Iedereen heeft een mening en je doet het nooit goed. Ik ben vooral blij met de verschillende perspectieven die wij aan tafel hebben laten zien."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Glennis Grace na kritiek: 'Wél hartelijk ontvangen door vluchtelingen'

De situatie gaat ook veel BN'ers aan het hart, maar niet iedereen stelt hun betrokkenheid op prijs:

Glennis Grace op vingers getikt na inzamelingsactie Ter Apel

01:04

Op1 is op werkdagen om 22.15 uur te zien bij NPO 1, doorgaans vanuit de studio in Hilversum.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!