King Charles III tijdens eerste toespraak na overlijden Queen Elizabeth II Beeld © BBC

Miljoenen Nederlanders zien eerste toespraak koning Charles

10 september 2022 09:39

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben vrijdagavond op televisie de eerste toespraak van de nieuwe Britse koning Charles (73) gezien, meldt Stichting KijkOnderzoek. De toespraak, die ook op de radio en online te volgen was, werd in zijn geheel live uitgezonden door de NOS op NPO 1.

De toespraak was ook te zien bij RTL 4, waar vanaf de desk van RTL Boulevard geschakeld werd met de uitzending van de speech bij de BBC. In totaal keken er vrijdag 904.000 mensen naar RTL Boulevard.

De speech van koning Charles heeft ook de BBC flink wat meer Nederlandse kijkers opgeleverd dan anders. Volgens SKO kijken er van 19.00 uur tot 19.10 uur normaal gesproken zo'n 10.000 personen vanuit Nederland naar de Britse tv-zender,  dat waren er nu maar liefst 412.000. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Charles officieel uitgeroepen tot koning

Charles gaf vrijdag een emotionele eerste toespraak als koning. Hij had zichtbaar natte ogen en moest een paar keer slikken. In zijn toespraak noemde Charles de dood van zijn moeder koningin Elizabeth een 'enorm verlies' voor de hele familie.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Koning Charles in eerste toespraak: 'Beloof me levenslang in te zetten'

In zijn toespraak beloofde de koning verder zich de rest van zijn leven in te zetten voor de inwoners van het Verenigd Koninkrijk en andere landen waarvan hij staatshoofd is. Ook sprak hij vol lof over koningin Elizabeth als moeder en als vorstin. Ook prees hij zijn echtgenote koningin-gemalin Camilla. In zijn toespraak maakte Charles ook bekend zijn titel van prins van Wales over te dragen aan zijn oudste zoon William, tevens de nieuwe troonopvolger. De koning sprak daarnaast zijn liefde uit voor zijn zoon prins Harry en diens vrouw Meghan.

King Charles verwijst naar prins Harry en Meghan in toespraak

01:42

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!