Bijzonder fysio-traject: 'Van rechtop zitten tot voetballen'

01:47

Evi (11) moest vier keer worden gereanimeerd: '1 procent kans op overleven'

14 september 2022 21:42

In de indrukwekkende derde aflevering van 'Five Days Inside' gaat Eddy Zoëy (55) inside bij het Ronald McDonald Huis in Nijmegen. Dit is één van de elf huizen die pal naast een academisch ziekenhuis staan en waar gezinnen met ernstig zieke kinderen tijdelijk wonen. Eddy ontmoet onder meer de ouders van de 11-jarige Evi, een meisje dat doodziek het Amalia kinderziekenhuis werd binnengebracht.

"Ze heeft echt een paar engeltjes op haar schouder gehad"

Eddy vertelt in de eerste minuten van de aflevering niet bepaald uit te kijken naar het bezoek. "Ik vind ziekenhuizen al verschrikkelijk, laat staan dat kinderen in een ziekenhuis liggen. Ik verwacht best wel wat drama. En wat ik een beetje weet is dat die kinderen écht heel erg ziek zijn", legt hij uit. "Dus ik verwacht een pittige week."

In het Ronald McDonald Huis, waarvan er elf in Nederland zijn, heeft elk gezin een eigen slaapkamer en badkamer. Ruimtes als een keuken, woonkamer, tuin en speelkamer delen ze met andere ouders. Het huis is meer dan alleen een dak boven het hoofd van de families. Het is een tijdelijk tweede thuis, vlakbij het ziekenhuisbed van het zieke kind. Een plek om je terug te trekken en op te laden, en om steun te vinden bij andere ouders en vrijwilligers.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ouders Five Days Inside tussen hoop en vrees: 'Hadden crematie al geregeld'

Het huis in Nijmegen telt 23 kamers waar per jaar zo’n 700 gezinnen tijdelijk wonen. Zo ook de ouders van de 11-jarige Evi, die tot voor kort kerngezond is. Als Evi enorme buikpijn krijgt weten haar ouders niet meer wat ze moeten doen en gaan met spoed naar het ziekenhuis. Tijdens de rit stopt Evi met ademhalen en moet haar vader haar ter plekke reanimeren. "Ik heb haar op de grond gelegd achter de auto, en gedaan wat ik dacht dat ik moest doen", vertelt haar vader Chris aan Eddy.

Na twintig minuten komt haar hartslag terug en in het ziekenhuis blijkt dat Evi een volvulus heeft waarbij een gedeelte van de darm zich om zichzelf heen draait, waardoor de bloedtoevoer stopt en de darm afsterft. Eenmaal op de operatiekamer wordt het meisje nog drie keer gereanimeerd. Achteraf blijkt dat slechts 1 procent dit overleeft. "Dat hebben we zo niet ervaren, dat het zó ernstig was. Ze heeft echt een paar engeltjes op haar schouder gehad", aldus haar moeder Cindy.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Geraldine verstijft door bizar verhaal: 'Hij wilde me in brand steken'

Eddy ontmoet even later ook het 11-jarige meisje, die met sprongen vooruit gaat. "Je ziet en je voelt aan alles, de ouders en de fysio, dat ze klaar is om naar huis te gaan. Dus fantastisch", concludeert de presentator na hun ontmoeting.

Eddy maakt ook kennis met Melonie en Joost, die vijf weken geleden hun dochtertje Lynn hebben verloren. Hoewel Melonie eerst niet inziet hoe belangrijk het huis is, wordt het tijdens haar eigen verblijf al snel pijnlijk duidelijk hoe cruciaal het is dat het Ronald McDonald Huis er is. Voor de begrafenis van hun dochtertje willen ze dan ook niet alleen maar bloemen, maar roepen ze op te doneren aan het Ronald McDonald Huis. "Ik heb geen woorden voor de situatie, maar ik probeer er toch nog iets goeds van te maken", legt Melonie uit. 

Five Days Inside is elke woensdag om 20.30 uur te zien bij RTL 5. Of kijk alvast vooruit bij Videoland.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!