Arjen Lubach Beeld © ANP

Arjen Lubachs satirische filmpje over referenda Oekraïne grote hit

23 september 2022 08:48

Het satirische item van Arjen Lubach (42) over het Russische referendum in Oekraïne is binnen anderhalve dag vele miljoenen keren bekeken. Het filmpje heeft zeker ook Russische kijkers bereikt, vooral dankzij een bericht op Twitter van journalist Olaf Koens (37). Het item is in het bericht van Olaf alleen al 1,1 miljoen keer bekeken. Ook circuleert het filmpje in Russische Telegramgroepen.

"Want geloof me, daar woon je niet voor je lol, maar wel voor je echte moederland!"

Het referendumfilmpje is het grootste onlinesucces van Arjen sinds hij begon met De Avondshow, bevestigt producent Human Factor TV.

Arjen reageerde met het item, dat woensdagavond in het VPRO-programma te zien was, op het besluit van de Russische president Poetin om in delen van Oekraïne een referendum over aansluiting met Rusland te organiseren. Arjen bepleit dat er ook een referendum wordt gehouden over aansluiting van Rusland bij Nederland, vanwege de lange historische banden tussen de twee landen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kijkers smullen van 'deugduel' tussen Tim Hofman en Arjen Lubach

"Onze koning Willem IV is ook jullie koning", claimt het filmpje. "Want in 1816 trouwde Anna Paulowna, de dochter van tsaar Paul I, met Willem II, de voorouder van Willem IV." Hierna wordt de foto getoond van Willem-Alexander en Máxima die in 2014, tijdens de Winterspelen in Sotsji, een biertje dronken met president Poetin.

Ook voert Arjen in zijn filmpje als argument aan dat Maria, de dochter van Poetin, lange tijd in Voorschoten woonde. "Want geloof me, daar woon je niet voor je lol, maar wel voor je echte moederland!"

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Management Arjen Lubach grijpt in na juice van Yvonne Coldeweijer

Het succes van het satirische item valt ook op in het buitenland. Belgische, Italiaanse, Amerikaanse en Duitse media maken er al melding van. In het verleden had Arjen, die toen nog het programma Zondag met Lubach maakte, een grote hit met het America First, Netherlands Second-filmpje. Deze werd zelfs tientallen miljoenen keren bekeken.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!