Jan-Willem in Mijn Huid Ziet Er Niet Uit Beeld © RTL/Videoland

Huidziekte staat liefdesleven in de weg in Mijn Huid Ziet Er Niet Uit: 'Heel verdrietig'

26 september 2022 21:27

Jan-Willem lijdt in 'Mijn Huid Ziet Er Niet Uit' aan honderden goedaardige tumoren over zijn hele lichaam. De huidziekte heet neurofibromatose. Jan-Willem heeft er ontzettend veel last van, vooral op emotioneel vlak.

"Op werk word ik gepest. Zelfs door de leidinggevende"

De 54-jarige Jan-Willem lijdt aan een heel heftige variant van de ziekte. Zijn hele huid zit onder de fibromen. Hoewel het aan de buitenkant goed zichtbaar is, kan de ziekte ook aan de binnenkant schade aanrichten. Zo ook bij Jan-Willem. "Het zit ook in het ruggenmerg. Ik kan heel slecht lopen." En dat doet hem af en toe veel pijn. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Antoinette opgeschrikt door diagnose in Mijn Huid Ziet Er Niet Uit: 'Huidkanker'

Jan-Willem heeft het er erg moeilijk mee, ook op emotioneel vlak. "Op school werd ik gepest. Op werk word ik gepest. Zelfs door de leidinggevende. En op straat ook." Wat zeggen die mensen dan? "Dat je lelijk bent en er niet uitziet. Soms loop ik op straat en dan roepen mensen nare dingen. En vooral kleine kinderen zijn heel hard. Het maakt je verdrietig. Het is heel pijnlijk."

Dokter Menno vraagt of Jan-Willem een relatie heeft. "Helaas niet. Ook niet gehad. Dat heeft te maken met dit en met m'n zelfvertrouwen. Je wordt er heel verdrietig en boos van." Jan-Willem kijkt liever niet in de spiegel, dat is te confronterend. Dokter Menno adviseert daarom psychologische hulp. "Het hebben van iets aan de buitenkant is ontzettend bepalend voor alle contacten die je met mensen om je heen hebt. Dat maakt mij af en toe serieus verdrietig", zegt de dokter.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dokter Menno schrikt enorm van psoriasis Celeste in Mijn Huid Ziet Er Niet Uit

Jan-Willem leeft in een hel: ‘Dagelijks gepest’

04:09

Hoewel echte genezing niet mogelijk is, kan dokter Menno toch iets voor Jan-Willem betekenen. Hij snijdt een paar plekken op de rug weg, die zitten Jan-Willem het meest in de weg. De dokter kan maar een paar plekken weghalen en Jan-Willem moet vaker langskomen. "Je zult zien dat er steeds meer plekken bijkomen. Het blijft een proces dat je dan die weghaalt en dan die. Dat is de toekomst voor hem", vertelt dokter Menno op camera. Over een aantal dagen komt Jan-Willem weer terug. Hij is al blij met het resultaat dat vandaag behaald is. "Er zijn wat fibromen weggehaald. Meer dan ik verwacht had eigenlijk. Het ging lekker en ik ben helemaal blij", lacht hij.

Mijn Huid Ziet Er Niet Uit zie je elke maandagavond om 20.30 uur op RTL 5 en bij Videoland.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!