Eddy ontmoet uitbehandelde Natasja: 'Wil vrouwen met borstkanker helpen'

01:10

Uitbehandelde Natasja leeft weer stapje voor stapje dankzij fase 1-studie: 'Hoop huwelijk van kinderen mee te maken'

28 september 2022 21:34

Eddy Zoëy (55) gaat in de indrukwekkende vijfde aflevering van 'Five Days Inside', inside bij het Antoni van Leeuwenhoek, het in kanker gespecialiseerde ziekenhuis en onderzoeksinstituut in Amsterdam. Eddy ontmoet daar onder meer Sanne, een jonge vrouw die erfelijk belast is met het BRCA1-gen. Sanne laat haar borsten en eileiders preventief verwijderen. Ook ontmoet hij er Natasja, die uitbehandeld is en aan een fase 1-studie meedoet.

"Het is iedere keer stapje voor stapje"

De 48-jarige Natasja heeft uitgezaaide borstkanker. "Dat weet ik al sinds 2017", vertelt ze aan Eddy als hij haar opzoekt. "Ik kreeg ook een heel slechte prognose", vervolgt ze. Ze hadden gezegd dat ik ongeveer anderhalf jaar te leven had. In januari 2019 was ik er zo klaar mee. Ik kwam niet meer van de bank af, ik kon gewoon helemaal niets meer. Ik had zoiets van: dit is het niet. Ik wil kwaliteit van leven. Toen ben ik gestopt met chemo's. Nu ben ik er nog. Het is iedere keer stapje voor stapje."

Eddy vraagt zich af waar Natasja's berusting vandaan komt, gezien ze zo positief overkomt. "Ik kan wel in een neerwaartse spiraal gaan, maar dat schiet helemaal niet op." Ook haar dochter is trots op haar moeder. "Omdat zij zo positief blijft, blijf ik dat ook." Waar Natasja nu haar pijlen op gericht heeft, is immuuntherapie. "Dan ga je mee in een studie. Bij de een werkt dat wel en bij de ander niet. Maar na twee kuren bleek het heel goed aan te slaan. Een tumor was verdwenen en de andere was gekrompen. Ik hoop dat ik iedere keer mijn leven een beetje kan rekken tot mijn kinderen gaan trouwen." Natasja leeft 'veel intenser'. "Elk klein dingetje, daar geniet je van. Iedere keer een stapje verder. Over twee jaar word ik vijftig, ik hoop dat ik dat nog allemaal mee mag maken." 

 

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Ouders Five Days Inside tussen hoop en vrees: 'Hadden crematie al geregeld'

Later raakt Eddy in gesprek met Sanne, die erfelijk belast is met het BRCA1-gen en daarom haar borsten en eileiders preventief laat verwijderen. Vlak voor de operatie spreekt Eddy met Sanne. "Ik weet tien jaar dat ik belast ben met het gen. Ik heb verhoogde kans op borst- en eierstokkanker. Ik ben dankbaar dat ik het preventief kan doen, want mijn moeder is overleden aan eierstokkanker. Toen is het balletje gaan rollen en bleek ik ook het gen te hebben." Tien jaar lang krijgt Sanne allerlei controles. "Maar steeds vonden ze weer iets, dus nu heb ik besloten om het preventief te laten doen."

Na de operatie spreekt Eddy opnieuw met Sanne, die zich dan goed voelt. "Het ziet er heel netjes uit", zegt Sanne over haar borst, waar haar borsten dan niet meer zitten. "Ze hebben het van binnen gehecht. Dus als er geen gekke dingen gebeuren vannacht, ga ik morgen gewoon weer naar huis." De volgende ochtend ziet Eddy Sanne opnieuw, die dan nog niet naar huis mag. "Ik had vanochtend weer ineens een borst", zegt ze dan, wat Eddy verbaast. "Er zat vocht, maar de dokter heeft een beetje geprikt en nu moet het goed blijven."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Geraldine Kemper in tranen na loodzwaar gesprek Five Days Inside

Voordat Sanne haar borsten preventief laat verwijderen, heeft ze zich goed laten inlichten en gezien hoe het bij andere vrouwen eruitziet. "Dat helpt heel erg. Dan weet je van: zo gaat het eruitzien." Ook krijgt Sanne vooraf psychologische hulp. "In die zin was er ook geen twijfel. Ik wil zo lang mogelijk leven en ik ben blij dat ik dit verhaal heb."

Later krijgt Sanne goed nieuws: ze mag weer naar huis. "Ik ben er klaar voor. Ik ben heel blij dat ik me er heel lang op heb kunnen voorbereiden. Ik ga voor een mooie toekomst."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Evi (11) moest vier keer worden gereanimeerd: '1 procent kans op overleven'

Five Days Inside zie je iedere woensdag om 20.30 uur op RTL 5. Een aflevering gemist? Terugkijken kan bij Videoland.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!