Hennie kan niet voor dochtertje zorgen door helse pijn

03:34

Hennie breekt bij dermatoloog Emmilia: 'Zo veel pijn en pus'

3 oktober 2022 21:29

Een schrijnend verhaal van de 28-jarige Hennie in 'Mijn Huid Ziet Er Niet Uit!'. De moeder en zorgmedewerker lijdt aan een chronische huidaandoening die zo veel pijn veroorzaakt, dat ze zich ziek moet melden op haar werk en soms zelfs niet voor haar eigen kind kan zorgen.

"Ik kan me niet voorstellen hoe een leven zonder pijn is"

"Ik heb al vanaf mijn puberteit last van hidradenitis suppurativa", vertelt de goed geïnformeerde Hennie aan dokter Emmilia. "Dat zijn ontstoken zweet- en talgklieren en dat maakt bultvorming onder mijn oksels, tussen mijn borsten, onder mijn borsten, soms in mijn liezen. Soms komt er etter, geelgroenig pus uit." Het is 'met name de pijn en de geur' waar ze zo'n last van heeft. Als Emmilia een kijkje neemt, valt wat ze ziet zeker niet mee. 

De huid in en rond Hennies oksels, borsten en liezen zit onder de rode bulten en littekens. "Ik lach altijd, maar inwendig maakt het me soms helemaal kapot. Ik kan me niet voorstellen hoe een leven zonder pijn is", zegt Hennie, die in huilen uitbarst bij de dermatoloog.

Door die pijn meldt ze zich meerdere keren ziek op werk. Ze moet soms zelfs haar dochter naar de oppas brengen, omdat ze door de pijn sommige dagen niet voor haar kan zorgen. En dat raakt de dermatoloog, die zich als moeder kan voorstellen hoe hartverscheurend dit is.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Huidziekte staat liefdesleven in de weg in Mijn Huid Ziet Er Niet Uit: 'Heel verdrietig'

Hennie werkt in de zorg. Alle bewegingen die hiervoor nodig zijn, doen haar hartstikke zeer. En niet alleen de pijn maakt werken voor Hennie een zware opgave. Ze schaamt zich ook: "Ik ben altijd bang dat er eentje open gaat, dat collega's het zien lopen langs mijn oksel." De heftige aandoening beïnvloedt ook haar seksleven met haar partner, die bij de afspraak aanwezig is.

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Manuella kan soms niet lopen door aandoening aan voeten

Gelukkig kan de dermatoloog Hennies pijn verzachten. Diezelfde dag zelfs nog. Hennie krijgt ter plekke het voorstel om een operatie te ondergaan waarbij alle ontstekingen uit haar oksel worden verwijderd. "Dat betekent wel dat je een grote wond hebt, die je vier tot zes weken moet verzorgen", legt Emmilia uit. Na enige twijfel en op aandringen van haar partner, gaat Hennie ervoor. 

De ingrijpende okseloperatie komt vol in beeld. Van het vetweefsel tot het littekenweefsel: we zien Hennies oksel en alle ontstekingen erin tot in de fijnste porie. Negentien dagen na de operatie geeft Hennie een update. "Het gaat voorspoedig, ik voel me goed en ik ben inmiddels ook weer lekker aan het werk. Dat is soms nog wel wat zwaar, er komt dan ook druk op de wond." Al met al 'valt het me alles mee', zegt ze over de genezende wond.

Mijn Huid Ziet Er Niet Uit! zie je elke maandag om 20.30 uur op RTL 5 en kijk je hier terug.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!