Spoorloos maakte jarenlang fouten in hereniging van families

07:46

Kees legt pijnlijke fouten Spoorloos bloot: ‘Vreselijk voor de geadopteerde kinderen’

10 oktober 2022 23:15

Het zou je maar overkomen: vind je via het programma 'Spoorloos' éindelijk je biologische familie, blijkt het achteraf helemaal niet je familie te zijn. Het overkwam Kristian en waarschijnlijk ook Barbara: de twee reizen in het programma 'Opgelicht' met Kees van der Spek naar Colombia en ontdekken daar dat het programma flinke fouten heeft gemaakt. In 'Jinek' vertelt Kees uitgebreid over deze bizarre ontdekking.

"Spoorloos zegt dat ze 16 zaken hebben getraceerd waaraan hij heeft meegewerkt"

"Ik weet hoe belangrijk het is om voor geadopteerde kinderen om je identiteit te vinden en als je die dan hebt gevonden, wordt het een nieuw anker voor je. Als dan na 16 jaar blijkt dat het niet zo was, dan is dat natuurlijk verschrikkelijk", zo vertelt hij aan Eva. 

Het verhaal begint bij Barbara, die in 2005 meedoet aan Spoorloos. In de uitzending van destijds is te zien dat Barbara te horen krijgt dat moeder is gevonden, maar dat ze geen contact meer met haar wil. Het zou te 'gevaarlijk' zijn omdat ze ondergedoken zit voor de politie en criminelen. Zij vraagt haar dochter dan ook om geen contact met haar te zoeken. Bij Barbara zorgt het verhaal meteen voor argwaan. Zij vraagt zich af hoe Spoorloos haar heeft gevonden, als ze geen vaste woon- of verblijfplaats heeft. Ook snapt ze niet dat er geen foto’s zijn gemaakt. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

KRO-NCRV heeft contact opgenomen met oud-kandidaten Spoorloos

Ook Kristian komt erachter dat de halfbroer met wie Spoorloos hem heeft herenigd, helemaal niet zijn halfbroer is. Voor zijn aflevering is precies dezelfde fixer gebruikt als bij de aflevering van Barbara. Al het contact tussen hem en zijn 'halfbroer' verloopt via de fixer en hij moet regelmatig geld overmaken om ervoor te kunnen zorgen dat hij in contact kan blijven met zijn halfbroer. Hij komt er uiteindelijk achter dat de jongen in kwestie helemaal niet zijn halfbroer is. Kees weet er uiteindelijk voor te zorgen dat Kristian in Opgelicht alsnog wordt herenigd met zijn biologische moeder. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kees van der Spek onthult 'pikant' detail in zaak Sumanta Bansi

De fixer waarom het gaat, blijkt aan meerdere zaken van Spoorloos te hebben gewerkt. "Spoorloos zegt dat ze 16 zaken hebben getraceerd waaraan hij heeft meegewerkt", zo legt Kees uit. Of de man bij al deze zaken fouten heeft gemaakt, is niet duidelijk. "We hebben op dit moment 3 zaken", zo vertelt Kees. "We zijn nu in contact met een onderzoeksbureau en het zouden er nog weleens eens een stuk of 5 kunnen zijn. We weten het niet precies."

KRO-NCRV heeft vandaag gereageerd op de aankomende uitzending. "In de afgelopen dagen hebben wij uit zorgvuldigheid persoonlijk contact opgenomen met alle personen die destijds met hulp van Spoorloos in Colombia hun biologische ouder hebben gevonden waarbij deze man een rol heeft gespeeld, juist omdat het ‘t meest wezenlijke van iemand raakt, namelijk waar je vandaan komt. Ook ondersteunen we deze oud-deelnemers waar nodig en waar we kunnen."