Spoorloos Beeld © KRO-NCRV/Wim Kluvers

KRO-NCRV neemt maatregelen na mismatches Spoorloos

11 oktober 2022 11:12

KRO-NCRV gaat 'plaatselijke mensen' die meewerken aan het programma 'Spoorloos' zorgvuldiger screenen na het nieuws over verkeerd gematchte families. Dat laat een woordvoerder van de omroep dinsdag desgevraagd weten aan het ANP.

"Wij werken in landen met plaatselijke correspondenten, mensen die vaak een netwerk hebben in de lokale adoptiewereld"

Kees van der Spek vertelde maandag dat hij dinsdag in zijn RTL 5-programma Oplichters Aangepakt aantoont dat deelnemers van Spoorloos aan de verkeerde biologische ouders in Colombia zijn gekoppeld. De frauduleuze Colombiaanse tussenpersoon zou hebben meegewerkt aan zestien zaken, zei de misdaadjournalist in Jinek.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

KRO-NCRV onderzoekt 16 zaken Spoorloos, bevestigt 2 'mismatches'

KRO-NCRV liet maandagavond in een verklaring weten twee 'mismatches' te kunnen bevestigen. Twee andere matches zijn bevestigd door middel van DNA-onderzoek. De overige twaalf zaken worden onderzocht.

Sinds 2019 wordt bij alle zoektochten standaard DNA-onderzoek gedaan, zei de omroep ook. "Wij werken in landen met plaatselijke correspondenten, mensen die vaak een netwerk hebben in de lokale adoptiewereld. Voor het veldwerk in ver gelegen of meer gevaarlijke gebieden, huren onze correspondenten soms ook lokale mensen in die op zoek gaan. We zullen de screening van deze lokale mensen in de toekomst nog zorgvuldiger doen", voegt een woordvoerder daar dinsdag aan toe.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kees legt pijnlijke fouten Spoorloos bloot: ‘Vreselijk voor de geadopteerde kinderen’

Met de mensen die verkeerd gematcht bleken te zijn, is contact. De omroep biedt 'hun zo nodig en waar we kunnen ondersteuning'.