Meer gedupeerden programma Spoorloos melden zich bij Kees van der Spek na uitzending Jinek

06:56

Kijkers Oplichters Aangepakt vol verbazing over mismatches Spoorloos-kandidaten: 'Holy shit!'

12 oktober 2022 07:33

Kijkers hebben vol verbazing gereageerd op de aflevering van 'Oplichters Aangepakt' waarin Kees van der Spek vertelt dat minstens twee mensen via het programma 'Spoorloos' in Colombia aan een verkeerde biologische familie zijn gematcht. 'Wat moet je je toch vreselijk voor de gek gehouden voelen!' aldus één van de 706.000 kijkers.

"Ik vind het super dat Kees dit nu aan het licht brengt"

In Oplichters Aangepakt duidt misdaadjournalist Kees de hartverscheurende kwestie. Zo spreekt hij met Kristian, die jaren geleden door Spoorloos gekoppeld is aan zijn 'echte' familie, maar die familie bleek dus níét zijn echte familie te zijn. Al snel valt de naam van Edwin Vela, een zogeheten 'fixer' die in het verleden verbonden is aan Spoorloos. Hij zou voornamelijk op geld uit zijn en ervoor hebben gezorgd dat de mismatches gemaakt zijn.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Reactie Spoorloos op uitzending Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt

De misdaadjournalist vertelde maandag in Jinek al dat deelnemers van Spoorloos in Colombia aan de verkeerde biologische ouders zijn gekoppeld. De frauduleuze Colombiaanse tussenpersoon die verantwoordelijk zou zijn voor de mismatches zou hebben meegewerkt aan zestien zaken, aldus Kees. In een verklaring liet KRO-NCRV maandagavond weten twee 'mismatches' te kunnen bevestigen. Twee andere matches zijn door middel van DNA-onderzoek bevestigd. De overige twaalf zaken worden nog onderzocht.

KRO-NCRV laat na de uitzending van Oplichters Aangepakt weten dat met de onderzoekers van de twaalf resterende zaken contact zal worden opgenomen. "We bieden de betrokkenen, indien gewenst, dan de mogelijk van een DNA-test aan. Mocht blijken dat er meer zaken niet kloppen, dan is dit natuurlijk een persoonlijk drama voor de betrokkenen. Wij zullen hen in dat geval vanzelfsprekend onze ondersteuning bieden."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

KRO-NCRV neemt maatregelen na mismatches Spoorloos

De kijkers van Oplichters Aangepakt hebben met open mond naar de uitzending gekeken. 'Holy shit! Dat is toch foute boel als er iemand zich voordoet als 'fixer', maar gewoon kinderen, nu volwassen, koppelt aan verkeerde familieleden en er ook nog geld voor vraagt', schrijft iemand. Een ander: 'Ik vind het super dat Kees dit nu aan het licht brengt. Die fixer ontmaskerd is echt top. Die heeft veel geld verdiend over de rug van mensen die al jaren opzoek zijn naar hun biologische familie. Wat 'n hond. Ik denk dat het niet blijft bij een paar adopties.

Mensen leven ook vooral mee met de kandidaten die aan een verkeerde familie zijn gekoppeld. 'Wat moet je je toch vreselijk voor de gek gehouden voelen. Als je door een tv-programma aan je zogenaamde biologische familie in het buitenland wordt gekoppeld! Wat moet dit emotioneel en pijnlijk voor hen zijn!'

 

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Kristian werd door tv-programma Spoorloos gekoppeld aan verkeerde familie

De aflevering van Oplichters Aangepakt gemist? Terugkijken kan via Videoland.