The Crown Beeld © Netflix

Imelda Staunton schittert als Elizabeth in vijfde seizoen The Crown

14 oktober 2022 17:09

Netflix heeft zojuist de langverwachte eerste beelden van het nieuwe seizoen van 'The Crown' onthuld. Met een nieuw decennium in zicht wordt de Britse koninklijke familie geconfronteerd met mogelijk de grootste uitdaging tot nu toe: een volk dat openlijk vraagtekens zet bij hun rol in het Groot-Brittannië van de jaren negentig.

"Nu de release dichterbij komt, hoop ik dat 'ie aan de verwachtingen van het publiek voldoet"

De vijfde reeks van de serie is vanaf 9 november te zien bij de streamingdienst. In de tien nieuwe afleveringen komen de jaren negentig aan bod, waarin prins Charles en prinses Diana uit elkaar gaan. Dominic West en Elizabeth Debicki spelen het voormalige koppel in de laatste twee seizoenen.

Deze voor de Britse koninklijke familie turbulente periode is zeer goed gedocumenteerd en geanalyseerd door journalisten, biografen en historici. Elizabeth Debicki, die de rol van prinses Diana speelt, legt uit: "Van alle seizoenen van The Crown hebben we van deze periode het meeste beeldmateriaal van de Britse koninklijke familie. Dit maakt het fantastisch om deze personen te mogen spelen. De jaren negentig was het begin van de 24/7 nieuwscyclus en er werd steeds meer op video vastgelegd. Dat heeft ongelooflijk veel materiaal opgeleverd waar we nu uit kunnen putten."

The Crown
The Crown
The Crown
The Crown
The Crown
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Netflix nog steeds op zoek naar vertolker prins Harry voor The Crown

De serie is gebaseerd op historische gebeurtenissen en brengt het leven van koningin Elizabeth en de politieke en persoonlijke drama’s die haar bewind hebben gevormd, gedramatiseerd in beeld. Omdat de Netflix-hit zich op chronologische volgorde afspeelt, is de cast in de loop der jaren flink veranderd. Voor het nieuwe seizoen van The Crown is voor de laatste keer gewisseld. 

"Ik denk dat mensen heel goed begrijpen waarom de cast om de twee seizoenen moet worden gewisseld. Dit gaat niet om een imitatie, maar om de ontwikkeling van een karakter", vertelt acteur Dominic West hierover.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Hof bezorgd over reputatie Charles door nieuw seizoen The Crown'

Imelda Staunton is voor het eerst te zien als koningin Elizabeth en hoopt dat ze, net als haar karakter, aan haar plicht aan het publiek heeft voldaan. Eerder nemen Claire Foy en Olivia Colman de rol op zich. De meeste mensen kennen de Britse actrice Imelda waarschijnlijk van haar rol als Dolores Umbridge in de Harry Potter-reeks.

"Wat heel fijn is, is dat mensen zeggen: 'Ik kijk er echt naar uit om haar in de rol van the Queen te zien.' Nu de release dichterbij komt, hoop ik dat 'ie aan de verwachtingen van het publiek voldoet", aldus de actrice. Jonathan Pryce vertolkt de rol van prins Philip in seizoen zes en zeven. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

The Crown massaal bekeken sinds overlijden koningin Elizabeth

Momenteel vinden de opnames van het zesde en laatste seizoen van de populaire dramaserie plaats. Die werden onlangs enkele dagen stilgelegd vanwege het overlijden van koningin Elizabeth.

Tranen en betekenisvolle sieraden bij uitvaart Elizabeth II

04:25
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Deze acteurs gaan William en Kate spelen in The Crown

Het vijfde seizoen van The Crown is vanaf 9 november te zien op Netflix.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!