Beeld © ANP

Britse oud-premier Major noemt The Crown 'een lading onzin'

17 oktober 2022 09:14

Sir John Major (79), oud-premier van Groot-Brittannië, noemt het nieuwste seizoen van 'The Crown' 'een lading onzin'. De voormalig regeringsleider deed die uitspraak na berichten over de rol van koning Charles (73) in de nieuwe reeks. De zoon van wijlen koningin Elizabeth zou in de serie fictieve gesprekken hebben met de premier over het mogelijk afzetten van zijn moeder, toen hij nog prins was. Het nieuwste seizoen van de Netflix-serie gaat op 9 november in première.

"Het is fictie, zo simpel is het"

Volgens de Britse krant Sunday Times zal in het nieuwe seizoen van The Crown een scène te zien zijn waarin Charles een gesprek heeft met de premier waarin hij hint op het mogelijk afzetten van de Queen. Ook zou Major denigrerend over de koninklijke familie spreken. In een reactie laat de oud-premier weten dat dit in het echte leven - waarop de serie gebaseerd is - nooit gebeurd is.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Imelda Staunton hoopt The Crown-kijkers tevreden te stellen met rol

"Er is nooit een gesprek tussen Sir John en de toenmalige prins van Wales geweest over het mogelijk afzetten van wijlen koningin Elizabeth, noch is zo'n ongepast onderwerp door de toenmalige prins of Sir John ooit aangesneden", aldus een woordvoerder van Major, die van 1990 tot 1997 premier van Groot-Brittannië was.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Elizabeth Debicki op-en-top Diana op vrijgegeven beelden The Crown

Ook bekritiseert de woordvoerder van Major gesprekken die de premier in de serie met de Queen heeft. Deze zijn volgens hem verzonnen, want 'zoals u weet zijn gesprekken tussen de monarch en de premier volledig privé en zullen ze dat voor Sir John ook altijd blijven. Het is fictie, zo simpel is het.'

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Netflix nog steeds op zoek naar vertolker prins Harry voor The Crown

The Crown ligt al jaren onder vuur omdat het een onjuist beeld van de monarchie zou geven. De voormalig minister van Cultuur, Oliver Dowden, opperde eerder al om een disclaimer te laten zien voorafgaand aan de afleveringen om duidelijk te maken dat het om fictie gaat. Netflix liet zondag weten hier geen gehoor aan te geven, omdat het altijd al heeft gezegd dat The Crown 'een dramaserie is die gebaseerd is op historische gebeurtenissen.' 

"Het moet als niets anders worden gezien dan beschadigende en kwaadwillende fictie", vervolgt de woordvoerder van de oud-premier over de rol van Major. "Het is een lading onzin die niets meer dan een maximale - en volledig valse - dramatische impact moet opleveren."

Moet Boris Johnson ingrijpen vanwege onwaarheden The Crown?

06:12

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!