Edino is trots op broer Israël: ‘Zonder jou was ik verloren’

02:19

Edino trots op broer Israel: 'Zonder jou was ik nog steeds verloren'

17 oktober 2022 12:53

Israel van Dorsten (25) is één van de kinderen van Ruinerwold. Samen met zijn broers en zussen wordt hij jarenlang verborgen gehouden voor de buitenwereld. Op 13 oktober 2019 lukt het hem om te ontsnappen. Om alles te kunnen verwerken én hulpdiensten bij soortgelijke situaties te kunnen helpen, besluit hij een boek te schrijven. Bij 'Humberto' vertelt hij meer over het schrijfproces dat hij als ‘therapeutisch’ ervaart.

"Ik kreeg er ineens een grip op"

In het boek 'Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold' beschrijft Israel tot in detail over het strenge, door religie ingegeven regime waar hij en zijn broers en zussen aan worden onderworpen. Het idee om een boek te schrijven is volgens hem een 'proces' geweest.

"Langzaam daalde het bij mij in dat het misschien wel waardevol is om allemaal te delen en dat gevoel werd steeds sterker. Hulpverleners en de politie gaven ook aan dat het verhaal wat ik met hun deelde heel waardevol voor hen was. Ze konden daardoor beter begrijpen hoe dingen van binnenuit waren."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Israel uit teleurstelling in hulpinstanties in Ruinerwold-boek

Als Humberto hem vraagt of het schrijven van het boek therapeutisch heeft gewerkt, beaamt hij dat. Het lukt Israel naar eigen zeggen om alles een plekje te geven. "Ik kreeg er ineens een grip op. Ik ging het op een nieuwe manier begrijpen. In het boek heb ik dingen logisch op een rijtje kunnen zetten en dat geeft een bepaalde controle. Ik heb nu controle over mijn leven."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Edino van Dorsten werd afgewezen voor Kamp van Koningsbrugge

Wat Israel ook veel doet, is de reactie die hij van zijn familie op het boek krijgt. Zo bedankt broer Edino Israel voor het boek. Hij schrijft onder andere dat hij trots is op de deuren die Israel heeft geopend en de kracht die hij bezit. 'Zonder jou was ik nog steeds verloren', concludeert hij.

Als Humberto deze mooie woorden in de uitzending voorleest, is Israel zichtbaar geraakt. "Ik kan mijn gevoel niet erg uitdrukken",stamelt hij. Vervolgens richt hij zich tot zijn broer, die ook in de studio zit. "Sowieso heel erg bedankt voor die woorden, want het is heel fijn."

Israel verklapt ook dat er plannen zijn voor een tweede boek, al zal dat nog wel even duren. "Dit was wel al zo intensief dat ik er van bij moet komen. Ik vond het schrijven echt heel leuk, dus ik weet zeker dat ik het weer ga oppakken."

Schrijven van boek over Ruinerwold was voor Isräel therapeutisch

02:57

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!