Elizabeth Debicki als Diana in The Crown Beeld © The Crown

Nieuw seizoen The Crown nu al onder vuur: 'Bewuste haatcampagne'

17 oktober 2022 16:13

Het volgende seizoen van 'The Crown' gaat op 9 november in première op Netflix. Aan sommige tv-critici de eer om alvast een paar afleveringen van de vijfde reeks te kijken, maar hun kritiek is niet mals.

"Deze verhalen zijn gewoon verzonnen"

In het seizoen, waarin een heel nieuwe cast te zien is, maken we weer een tijdsprong. Dit keer zien we wat het Britse koningshuis heeft meegemaakt in jaren tachtig en negentig, een nogal turbulente tijd voor de royals. Hoe dat in beeld wordt gebracht, valt niet goed bij tv-critici. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Britse oud-premier Major noemt The Crown 'een lading onzin'

Dat heeft vooral te maken met de verhaallijn van prinses Diana. Haar scheiding van prins Charles, het controversiële interview aan de BBC, haar depressie, eetstoornis en laatste uren komen voorbij. Maar het is vooral de timing van de release van het vijfde seizoen van The Crown die niet lekker valt bij fans en critici. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Imelda Staunton hoopt The Crown-kijkers tevreden te stellen met rol

Zoals iedereen weet, is koningin Elizabeth onlangs overleden en neemt haar zoon, koning Charles III, het stokje over. "Het is bewust kwetsend", meent royaltykenner William Shawcross. Ook zouden de makers zich niet houden aan 'de feiten'. "Er is een verhaallijn toegevoegd waarin Charles probeert zijn moeder af te zetten om zelf de troon te bestijgen. (...) Deze verhalen zijn gewoon verzonnen." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Imelda Staunton schittert als Elizabeth in vijfde seizoen The Crown

"Het nieuwe seizoen uitbrengen terwijl Charles en Camilla net koning en koningin zijn geworden, lijkt een bewuste haatcampagne", luidt de kritiek verder.

Netflix heeft, ook bij de vorige seizoenen, duidelijk gemaakt dat het in The Crown 'slechts om fictie' gaat en niet om 'feiten'. 

Alles wat je wil weten over het vijfde seizoen The Crown

05:39

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!