Beeld © RTL 4/Renze op Zondag 30 oktober

Renze Klamer zag Jan Smit instorten: 'Het ging helemaal mis'

31 oktober 2022 10:58

Jan Smit (36) heeft geen makkelijke tijd achter de rug: door een burn-out is hij genoodzaakt om lange tijd een stap terug te doen. Renze Klamer (33) heeft zijn 'meltdown' van dichtbij meegemaakt tijdens de opnames van een programma. In 'Renze op Zondag' blikt de presentator erop terug.

"Op een gegeven moment ben je gewoon op"

"Wij hebben ooit in een niet al te best geslaagd format gezeten, namelijk IJzersterk", begint Renze. "Het was heel leuk om te doen. Daar moesten we leren schaatsen. Ik kende je daarvoor nog niet en ik dacht: dit is een vrolijke jongen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dubbel feest voor Jan Smit om déze bijzondere reden

Als de twee een keer samen in de kleedkamer zijn, blijkt de vork toch anders in de steel te zitten. "Toen ging het echt helemaal mis", blikt Renze terug. Jan barst op dat moment in huilen uit. "Dat programma was een beetje mijn Waterloo", zegt hij. "Zeker lichamelijk. Als je mentaal al wat langer niet goed in je vel zit, dan is zo’n schaatsprogramma met elke dag trainen, tien kilo afvallen en altijd maar de beste willen zijn echt het laatste zetje wat ik kreeg."

"Ik zag ineens de grote Jan Smit huilen", vertelt Renze. Jan erkent dat hij er op dat moment helemaal doorheen zat. "Op een gegeven moment ben je gewoon op en kun je jezelf niet meer controleren." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jan Smit treft maatregelen na onderkin-debacle

De zanger is naar eigen zeggen het gewend om altijd de beste te zijn. Als hij dat in het programma niet blijkt te zijn, zit dat hem dwars. "Dat is ook zo gegroeid. Het is natuurlijk een zegen geweest dat de afgelopen 25 jaar elk album op nummer één is binnengekomen. Dat is natuurlijk niet normaal, maar het wordt wel normaal als het altijd zo is. Dat is gewoon heel raar om te beseffen. Als ik op nummer twee binnenkwam, was ik zwaar beledigd en de hele week over de zeik."

Inmiddels kan Jan dingen beter loslaten én zit hij een stuk beter in zijn vel. In zijn nieuwe album Boven Jan zingt hij over de afgelopen periode. 

Jan Smit reflecteert op burn-out in nieuw album

02:57
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jan Smit brengt binnenkort eerste album uit sinds burn-out

Renze is ieder weekend op zaterdag en zondag te zien rond de klok van 22.30 uur op RTL 4. Kijk de aflevering hier terug.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!