Bureau Arnhem Beeld © RTL

Agenten in Bureau Arnhem merken dat vertrouwen in politie gedaald is

1 november 2022 22:07

In 'Bureau Arnhem' loopt Ewout Genemans (37) mee met agenten in Arnhem. De afgelopen tijd merken zij dat het vertrouwen in de politie gedaald is.

"Mensen denken nu dat wat wij doen in eerste instantie uit het kwade is"

Agenten Robin en Marloes gaan op een melding af van een man met een mes. Eenmaal aangekomen is  hij bij zijn huis en is de mes nergens te bekennen. Wat wel duidelijk is dat hij niks moet weten van de politie. "Ga naar True Blue", roept hij. Wat dat betekent, is Ewout en de agenten niet bekend.

Ewout is benieuwd of Robin en Marloes door corona vaker mensen tegenkomen die 'bijzondere ideeën' hebben. "Ik weet niet of dat van de afgelopen twee jaar is, maar er zijn altijd mensen met bijzondere ideeën. Ik denk dat we ze regelmatig tegenkomen", antwoordt Marloes.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Agent Marloes misselijk van lijk in Bureau Arnhem: 'Nog weinig herkenbaar'

Robin vult aan: "Je merkt wel dat het vertrouwen in de politie, en de overheid in het algemeen, minder is geworden." Ewout is benieuwd hoe de agenten dat merken? "Dat ons handelen in twijfel wordt getrokken. En dat we niet voor het volk zouden zijn. (...) Mensen denken nu dat wat wij doen in eerste instantie uit het kwade is." Robin denkt dat het kan komen door (social) media, door filmpjes die worden geknipt en mensen die het hele verhaal dan niet kennen. Robin concludeert: "We doen zeker niet alles goed, maar we doen wel ons best ervoor." 

Dan komt de meneer, over wie de melding ging, weer aanzetten. Hij wil weten wie er binnen is geweest en wil dit noteren. Hij is namelijk 'met een bepaalde zaak bezig qua corruptie'. 

Marloes weet dat het lastig is om mensen die negatief tegenover de politie staan te kunnen overtuigen dat agenten te vertrouwen zijn. "Ik probeer te zeggen wat ik doe en te doen wat ik zeg om toch dat vertrouwen een beetje terug te krijgen. Maar bij sommige mensen is dat heel lastig en soms ook onomkeerbaar." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ewout neemt ons mee achter de schermen in Bureau Arnhem

Ewout vraagt zich af of andere agenten wellicht het vertrouwen hebben geschaad. "Dat kan", zegt Marloes. "We zijn met een heleboel mensen. Niet iedereen gaat altijd even goed met dezelfde personen. Het kan zijn dat ze daar een oordeel over vellen. En wij zijn altijd 'de politie'. Ze kijken niet naar de persoon, maar naar het uniform."

Robin wil laten zien dat de politie niet slecht is. "We moeten het tegendeel bewijzen en ons werk zo goed mogelijk doen. Wij maken ook fouten. Vaak zijn dat inschattingsfouten of komen we van een heftige melding en moeten we naar iets dat voor ons heel klein is, maar voor degene die belt heel groot. Dan gaan we daar misschien verkeerd mee om, dat zou kunnen." 

Bureau Arnhem zie je elke dinsdag om 20.30 uur bij RTL 4 en je kijkt het programma bij Videoland terug. 

Vertrouwen in de politie is verminderd: 'Het is lastig'

05:52