Koffietijd Beeld © Nick van Ormondt

'Alleen Omroep MAX houdt dag-tv nog in stand na stoppen Koffietijd'

3 november 2022 16:53

RTL maakt afgelopen dinsdag bekend dat 'Koffietijd' na mei 2023 van de buis gaat. Het programma stopt omdat het niet genoeg kijkers trekt. En dat heeft de ochtendshow volgens Luuk Kink (39) en Rob Goossens (31) niet verdiend, zo concluderen ze in een nieuwe aflevering van 'De BLVD Podcast'.

"Het is bijna of alle zenders tegen de ouderen zeggen: ga maar naar TV Gelderland kijken, want bij ons hoef je het niet meer te zoeken"

Luuk vertelt in de aflevering zo'n twee à drie keer in de studio van Koffietijd te zijn geweest de afgelopen jaren. "De eerst keer toen zaten ze nog in die oude villa waar voorheen De Gouden Kooi werd opgenomen. (…) Je komt daar dan binnen en wordt neergezet op een stoel, dan moet je even wachten en dan ga je een soort malle koffiemolen in. Ineens zit je ook in de studio, ineens zijn Quinty en Loretta daar en ineens zit je in het programma. En ineens is het dan ook weer afgelopen en ga je weer weg", vertelt hij.

Volgens Luuk heerst er altijd een gezellige sfeer en heb je het gevoel dat het programma 'continu bezig is', in tegenstelling tot bijvoorbeeld Jinek, waar het 'veel wachten' is. Volgens de presentator is het ook een valkuil, omdat het op die manier een beetje 'gemakzuchtig' kan worden. "Daar moet je altijd voor oppassen bij een tv-programma, dat je denkt: ik voel me hier zó comfortabel en dan wordt het misschien wel sleets. Elk programma moet daar voor oppassen."

(tekst gaat verder onder de video)

Luuk keek zijn ogen uit achter de schermen bij Koffietijd

01:21
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Quinty en Vivian over einde Koffietijd: 'Ordinair gezegd: kutzooi'

Volgens Rob kan zo'n sfeer er ook voor zorgen dat het leuk is om te zien en te kijken, maar dat wel de urgentie ontbreekt. Zoals dus bij Koffietijd. "Dan kom je op een punt dat je weinig kijkers hebt en toch een zender gaat besluiten of jouw programma essentieel is of niet. En dan blijkt je toch niet essentieel genoeg om het te overleven."

Het programma is in de loop der jaren ook flink veranderd ten opzichte van het origineel, aldus Luuk. Rob denkt dat dat te maken heeft met het feit dat de Nationale Postcode Loterij en VriendenLoterij zich ermee zijn gaan bemoeien. "Dan moet het toch maatschappelijk belang allemaal hebben en dan ga je het over onderwerpen hebben die best wel belangrijk zijn, maar uiteindelijk niet zo heel veel mensen boeien", licht hij toe.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Loretta Schrijver verdrietig om stop Koffietijd: 'Dood- en doodzonde'

Wat er nu op de plek van Koffietijd komt, daar zijn de heren het nog niet over eens. Wel zijn ze er over uit dat het een groot gemis is. Luuk: "Dat zo’n programma weggaat kun je begrijpen, want: te weinig kijkers. Maar het is wel jammer dat er dan vanaf 10.00 uur tot aan 17.00 uur er niets anders dan herhaling is bij RTL. Dat is wel een beetje schraal."

Dat is ook Rob zijn eerste gedachte als hij het nieuws hoort afgelopen week. Hij vind het een groot gemis voor alle mensen die thuiszitten en weinig aanspraak hebben. "Je had toch als kijker het gevoel dat je erbij hoort. Ze deden niet aan van die grachtengordel-onderwerpen waarvan je denkt: ik sta er heel anders in. Dus ik kan me wel voorstellen ook dat, hoe weinig kijkers er ook waren, er wel een groep kijkers is waarvan een deel van hun familie op 26 mei wordt afgepakt." Die mensen kunnen straks alleen nog maar terecht bij Omroep Max. "Het gekke is: televisie wordt zo gestuurd op die commerciële doelgroep 20-50. Zelfs bij de NPO. Het lijkt wel of de NPO er nog meer door geobsedeerd is dan de commerciële. Maar dan vergeet je dus die oudere doelgroep. Het is bijna of alle zenders tegen de ouderen zeggen: ga maar naar TV Gelderland kijken, want bij ons hoef je het niet meer te zoeken."

Bekijk de hele aflevering hieronder.

De BLVD Podcast #3: Het tragische einde van Koffietijd en het experimentele begin van Renze

29:49
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

RTL kijkt naar mogelijkheden voor vervanging van Koffietijd

Beluister De BLVD Podcast nu via SpotifyApple, Google of je favoriete podcastapp. Elke donderdag verschijnt er een nieuwe aflevering.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!