Bureau Arnhem Beeld © Tom Cornelissen

Moeder ziet agenten Bureau Arnhem zoon van spoor halen: 'Wist niet dat hij was gefilmd'

6 november 2022 17:28

Nietsvermoedend kijkt een moeder naar 'Bureau Arnhem' als ze opeens ziet dat een depressieve jongen van het perron wordt gehaald. Niet zomaar een jongen, maar háár zoon. "Ik was flabbergasted", doet ze haar verhaal bij het 'Algemeen Dagblad'. "Ik wist niet dat hij was gefilmd, laat staan dat de beelden op televisie uitgezonden zouden worden."

"Hij wist zelf ook niet dat er opnamen waren gemaakt. Bizar. Echt bizar"

Na Amsterdam, Eindhoven en Den Haag loopt Ewout Genemans dit seizoen mee met de agenten van de politie in Arnhem, de hoofdstad van Gelderland. Tachtig dagen lang volgt de programmamaker twaalf agenten op de voet om zo de mens achter het uniform te leren kennen en maakt het de meest uiteenlopende dingen mee. In één van de afleveringen, die inmiddels offline is gehaald, dit seizoen krijgen politieagenten Bas en Marleen melding van een jonge jongen die op station staat. Hij heeft omstanders laten weten dat hij het leven niet meer ziet zitten.

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Agenten in Bureau Arnhem merken dat vertrouwen in politie gedaald is

Nietsvermoedend kijkt zijn moeder naar de aflevering als ze opeens haar zoon in beeld ziet. Hoewel de jongen in kwestie niet zichtbaar in beeld wordt gebracht, ziet ze meteen dat het om haar zoon gaat. "Dit was mijn zoon", vertelt ze onder een schuilnaam. "Hij wist zelf ook niet dat er opnamen waren gemaakt. Bizar. Echt bizar."

Vanwege de functie van publieke waakhond is het toegestaan om op de openbare weg te filmen zoals in Bureau Arnhem gebeurt legt politiewoordvoerder Sven Strijbosch uit aan de krant. Volgens Strijbosch is het niet nodig de moeder of andere naasten van de jongeman op het spoor in Duiven te informeren, omdat hij meerderjarig is. Sterker nog: omdat hij meerderjarig is mag zijn moeder niet eens worden geïnformeerd op basis van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ewout Genemans verbaasd in porno-aflevering: 'Dat gaat snel'

Ook zijn moeder krijgt van de politie te horen dat het juridisch geoorloofd is. "Ik was sprakeloos en verdrietig. De volgende dag heb ik RTL gebeld. Binnen enkele uren zijn de beelden verwijderd." Ook is de uitzending niet langer te zien bij Videoland. "Uiteraard hebben we begrip voor de precaire persoonlijke situatie", is de reactie van RTL. "Na contact met zijn moeder hebben we om die reden het fragment uit de aflevering gehaald."

Bureau Arnhem is elke dinsdagavond om 20.30 uur te zien bij RTL 4 en bij Videoland.