Dieuwertje Blok Sinterklaasjournaal Beeld © NTR/screenshot Sinterklaasjournaal 14 november

Kijkers gieren om boerenvlag in Sinterklaasjournaal

14 november 2022 18:40

De schrijvers achter het Sinterklaasjournaal nemen actuele onderwerpen van het afgelopen jaar flink op de hak. Zo ook de boerenprotesten en de symbolische omgekeerde Nederlandse vlag. Volwassen kijkers smullen van de spot.

"En de kinderen zich maar afvragen waar die volwassenen nu weer zo om moesten lachen..."

Omdat de stoomboot in Spanje is gezonken, moet de Sint afgelopen zaterdag met zijn privéjet op Hollandse bodem neerstrijken. Helaas is er geen plek voor de vlagpiet aan boord. En daarom is er nu paniek bij het Grote Pietenhuis: Sint is al twee dagen in het land, maar de vlag is nog steeds niet gehesen! 

Daarom schakelen de pieten de hulp in van de buren. Maar als de bewuste vlag gehesen wordt, schrikt de hoofdpiet zich suf: "Dit is een héél verkeerde vlag!", roept hij over de omgekeerde, Nederlandse vlag die hij aan de hemel ziet prijken. De vlag wordt snel naar beneden gehaald. Wie de buren zijn? Nou, een boer, blijkt uit de tractor die bij het Pietenhuis geparkeerd staat. 

Even later halen de Pieten de goede vlag tevoorschijn, met de mijter van de Sint erop. Maar ook die hangt ondersteboven...

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Te spannend' Sinterklaasjournaal levert huilende kijkers op

Waar de kleine kijkers vast ook wel in een deuk liggen om de klungelende pieten, zien volwassen kijkers er de verwijzing naar de boerenprotesten in. "Schitterende verwijzing naar de protestvlag van de boeren", pent een kijker. "Briljant die omgekeerde vlag. Dit is zo ijzersterk aan het Sinterklaasjournaal, alles mag en alles kan", schrijft een ander. En: "En de kinderen zich maar afvragen waar die volwassenen nu weer zo om moesten lachen..." 

Het Sinterklaasjournaal zie je elke werkdag om 18.00 uur bij NTR op NPO 3 en kijk je hier terug.

Ook bij Luuk Ikink thuis zorgt het spannende nieuws over de Sint voor tranen en blinde paniek: 

Rob Goossens: 'Sinterklaasjournaal is Opsporing Verzocht in het klein'

04:14

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!