Beeld © ANP

Organisatie Gouden Televizier-Ring past regels aan

15 november 2022 17:20

Er gelden vanaf volgend jaar nieuwe regels voor de verkiezing van De Gouden Televizier-Ring. Programma's moeten gemiddeld meer dan 500.000 kijkers hebben behaald. Voorheen kon een show al genomineerd worden als die drempel een keer gehaald was. Televizier telt bij het gemiddelde wel de uitgestelde cijfers mee.

Ook komen shows die alleen op een streamingdienst te zien zijn niet meer in aanmerking voor de kwalificatierondes. Dit is besloten omdat streamingdiensten geen kijkcijfers publiceren. In een latere fase van de verkiezing kunnen dergelijke programma's nog wel instromen. Hoe dat in zijn werk gaat, zal de organisatie later bekendmaken.

In 2021 was Videoland-serie Mocro Maffia een van de kanshebbers voor de ring. Deze ging toen uiteindelijk naar De kinderen van Ruinerwold.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

John de Bever trekt Televizier-Ring-uitslag in twijfel: 'Klopt geen reet van'

Een regel blijft hetzelfde: spin-offs van programma's die al eerder een Gouden Televizier-Ring wonnen, blijven ook volgend jaar uitgesloten van nominatie. Dat heeft de organisatie van de tv-prijs besloten na een evaluatie. 

Voorafgaand aan het afgelopen 57e Gouden Televizier-Ring Gala was er bij sommige programmamakers onvrede over de kwalificatierondes. Zo tekenden De Avondshow met Arjen Lubach en Vandaag Inside protest aan omdat zij niet mochten meedingen naar de prestigieuze prijs. Volgens Televizier zijn het spin-offs van Zondag met Lubach en Voetbal International, programma's die de Ring eerder wonnen. Het programma Chateau Bijstand mocht daarentegen wel meedoen, omdat dat volgens de organisatie geen spin-off is van Chateau Meiland.

Daarnaast waren er ook veel negatieve reacties op het feit dat de realityserie De Bevers meedong naar de Ring, onder meer Angela de Jong en Carlo Boszhard lieten zich hier over uit. Een veelgehoorde kritiek was dat er 'niemand' naar De Bevers keek. Deze nieuwe kijkcijferdrempel moet daar verandering in brengen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Even Tot Hier-mannen kunnen Televizier-zege nog niet bevatten

Vorige maand won het programma Even Tot Hier de Televizier-Ring. Dinsdag zijn de stembussen voor de eerste kwalificatieronde van volgend jaar geopend. Hieruit rollen de eerste vijf programma's die zich plaatsen voor de longlist.

In onze videoserie Aran on Tour gingen John de Bever en zijn partner Kees in op alle ophef rond hun nominatie.

Aran on Tour: Bevers bedanken Angela de Jong voor extra Televizier-aandacht

11:46

Hoewel de Ring pas net is uitgereikt, zijn de voorrondes van de prijs alweer van start gegaan. In deze eerste ronde kan er gestemd worden op programma’s die zijn uitgezonden tussen 1 augustus 2022 en 1 november 2022. De stembussen zijn geopend tot woensdag 30 november 10.00 uur.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!