Matthijs van Nieuwkerk Beeld © YouTube/screenshot College Tour

Opvallend oud filmpje Matthijs van Nieuwkerk duikt op

22 november 2022 12:16

Het 'Volkskrant'-artikel over Matthijs van Nieuwkerk (62) liegt er niet om. De presentator heeft zich volgens de krant jarenlang schuldig gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Vernederingen en schreeuw- en scheldpartijen zouden aan de orde van de dag zijn. En dat is best opvallend, want Matthijs heeft zelf een hekel aan dergelijk gedrag. In een oud filmpje, dat nu rondgaat op internet, vertelt hij hier absoluut niet van te houden.

"Dat vind ik heel vervelend"

Als Matthijs van 2005 tot 2020 De Wereld Draait Door presenteert, gaat het er achter de schermen niet gezellig aan toe. Uit verhalen van oud-werknemers blijkt dat de presentator last heeft van extreme woede-uitbarstingen. Medewerkers worden door hem toegeschreeuwd, vernederd en geïntimideerd - vaak waar andere collega’s bij zijn. Zijn gedrag is niet zonder gevolgen: mensen zeggen hun baan op, nemen voorgoed afscheid van de televisiewereld, kampen met een burn-out of hebben last van PTTS. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Johan Derksen wil Matthijs van Nieuwkerk bij Talpa: 'Hij heeft weinig vluchtmogelijkheden'

Opmerkelijk genoeg houdt Matthijs zelf helemaal niet van dergelijk gedrag. In een oud fragment van College Tour, waar hij in 2012 te gast is, vraagt presentator Twan Huys hem of hij weleens overwogen heeft te stoppen als televisiemaker. Matthijs geeft toe dat dit weleens het geval is geweest en geeft ook meteen een voorbeeld: "Iemand die neus-aan-neus voor je staat met een glazige blik en je he-le-maal uitscheldt. Dat je de grootste zakkenvuller bent en dat gaat maar door. Dat vind ik heel vervelend", aldus Matthijs.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Oud-DWDD-visagist wil in gesprek met Matthijs van Nieuwkerk