The Real Housewives of Amsterdam Beeld © RTL
Tim van Rodijnen
Tim van Rodijnen

Online redacteur RTL Boulevard

'De Real Housewives of Amsterdam zijn (bijna) allemaal vreselijk, maar met wat aromat erbij is het smullen'

2 december 2022 11:52

Journalist Tim van Rodijnen (27) leest en schrijft over de Nederlandse televisie- en entertainmentwereld. In zijn column pent hij neer wat hem hierin opvalt, verbaast of ontroert.

"Deze meid heeft het hart op de tong en dat levert fantastische televisie op"

Ze zijn eigenlijk alles wat je niet vindt bij het zelfstandig naamwoord ‘huisvrouw’ in de Dikke van Dale: The Real Housewives of Amsterdam. Ze koken niet of amper, maken niet zelf schoon en één van de zeven laat zelfs cappuccino uit het hotel in de straat met roomservice bezorgen in plaats van dat ze zelf een bakkie zet. Vreselijk elitair, poenerig, oppervlakkig en ‘leeg’. En dat zijn wat mij betreft de beste ingrediënten voor toptelevisie.

Als kijker word je meegenomen in het leven van zeven vrouwen uit de upper class van Amsterdam. Dat leven lijkt vooral te bestaan uit zien en gezien worden, net als met, maar vooral óver elkaar praten. En de een doet nog gekkere dingen dan de ander. Drie van de zeven housewives uit dit kliekje van bij elkaar gezette vrouwen zijn bij mij favoriet, zij het omdat ik ze irritant vind (en daarom toch ook weer leuk om naar te kijken) of simpelweg komisch: Hella Huizinga, Maria Tailor en Djamila Celina.

Hella, weddingplanner voor de welvarenden (ze organiseert bruiloften vanaf 200.000 euro), vindt het bijvoorbeeld normaal om erachter te komen dat ze geen matching schoenen heeft bij haar outfit en die dan vervolgens vliegensvlug te bestellen en te laten bezorgen voor ze het huis uit gaat. Ondertussen kan haar gezelschap op haar wachten. Als Hella in haar nieuwe schoenen haar huis uit zou lopen, zou ik allang weg zijn gegaan.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

'Zonder Soundos was er geen reet aan Halloween-editie De Verraders geweest'

Eén van mijn lievelingshousewives is Djamila Celina. En ja, ze ziet er misschien net zo ordinair uit als die naam klinkt, maar deze meid heeft het hart op de tong en dat levert fantastische televisie op. Mijn vrienden en ik gieren het al dagen uit om Djamila die aromat over al haar eten sprenkelt. Of ze nou in een sterrenrestaurant zit of bij de patatzaak, Djamila haalt haar versleten busje smaakversterker uit haar Louis Vuitton-tas. Dat het slecht is voor haar bloeddruk maakt de Brabantse geen reet uit, want ‘het moet overal op’.

En dan de ruzies tussen de selfmade diva’s: dat zijn pareltjes. Het niveau kinderachtig geven ze een nieuwe definitie. Komt ‘ie: Maria Tailor mag haar voormalig beste vriendin Kimmylien Nguyen niet meer omdat de een wat over de ander zou hebben gezegd. Uitpraten als volwassen vrouwen? Ho maar. En diezelfde Maria is met haar nieuwe bestie Hella heel pissig omdat ze niet op de housewarming van Djamila mag komen. En wat doen de twee dan? Ze lossen het niet op door in gesprek te gaan, maar organiseren zelf een feest op hetzelfde tijdstip. En dan ook nog menen dat je zelf de grootste speler bent. Leger wordt het niet in het bestaan, en tóch smul ik ervan. Stomverbaasd kijk ik naar deze vrouwen, die van elke mug een olifant maken.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

'Echte Meisjes in de Jungle nu al de beste hysterische tv in tijden'

Zijn deze dames dan allemaal vreselijk? Nee, gelukkig niet. Susanna Klibansky, ze handelt in kunst, straalt de klasse uit die je écht zou verwachten bij iemand uit de upper class van Amsterdam. In interviews gaf ze al aan dat zij niets met alle drama te maken heeft. En door Chery-Ann Person heb ik al tien keer in een deuk gelegen. De wijze waarop zij het gedrag van de andere dames analyseert, is simpelweg hilarisch. Ook Chery-Ann is niet bang voor een confrontatie hier en daar. In de trailer zien we namelijk dat ze een ander vertelt haar 'dikke lip te zippen', met haar ‘glittershit'. Dat wil je als kijker toch zien?

Hoewel het programma misschien beter The Real Dramaqueens of Amsterdam kan heten dan The Real Housewives of Amsterdam, mogen deze housewives van mij nog wel even doorgaan met het bloed onder elkaars nagels vandaan halen. Want zeg nou eerlijk, wie houdt er niet van een ordinaire catfight op televisie? Ik in ieder geval wel, laat maar doorkomen. En is er al een tweede seizoen in de maak? Het mocht even duren, maar ein-de-lijk is er weer een goede realityserie te zien. We want more drama! (en aromat.)

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

'Zo lang het duurde voor ik Peter Gillis leuk vond, zo snel is dat voorbij'

Ook fan van het programma? Of nu wellicht nieuwsgierig geworden? The Real Housewives of Amsterdam zie je bij Videoland. Iedere donderdag verschijnt een nieuwe aflevering.

Tim van Rodijnen

Online redacteur RTL Boulevard

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!