Beeld © Videoland/screenshot Embarrassing Bodies 5-12

Vrouw schakelt Embarrassing Bodies in voor 'gebroken vagina'

5 december 2022 21:36

In de Britse kliniek van 'Embarrassing Bodies' kunnen patienten uit het hele land langskomen met klachten die ze al lange tijd verborgen houden. Elke ongemakkelijk vraag mag worden gesteld. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen zien we de 41-jarige Sam die met een pijnlijke huidaandoening rondloopt.

"Ik had er soms zo erg last van dat ik niet naar buiten wilde"

Sam legt uit dat ze al sinds haar tienerjaren last heeft van extreme vaginale droogheid. Haar vagina voelt vaak pijnlijk aan en ze heeft regelmatig last van wondjes in dit gebied. "Ik had er soms zo erg last van dat ik niet naar buiten wilde. Ik kon geen tampons, strings of een spijkerbroek dragen. Ik bewoog me zo min mogelijk omdat het gewoon ontzettend oncomfortabel voelde. En dat ging jaren zo door."

Sam brengt regelmatig bezoekjes aan de huisarts maar krijgt steeds hetzelfde te horen: ze heeft last van een schimmelinfectie en moest maar gewoon met een anti-schimmelcrème smeren. In 2011 is voor Sam de maat vol, tijdens een vakantie scheurt haar vagina tijdens de seks. Ze gaat bij een lokale gynaecoloog langs die een biopsie afneemt en slecht nieuws voor haar heeft: Sam heeft lichen sclerosus, een huidaandoening. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Huidziekte staat liefdesleven in de weg in Mijn Huid Ziet Er Niet Uit: 'Heel verdrietig'

Lichen sclerosus kan overal voorkomen, maar vrouwen krijgen voornamelijk klachten bij de schaamlippen, de ingang van de vagina en de anus. De huid wordt minder soepel, voelt strak en harder aan en jeukt. De huid kan licht en glanzend zijn en dunner worden. Ook kunnen je schaamlippen bijvoorbeeld kleiner worden. Lichen sclerosus kan ervoor zorgen dat seks ontzettend pijnlijk is, iets wat Sam ook ervaart. Zij legt uit dat ze elke keer dat ze seks heeft uitscheurt en dan weer nieuwe wondjes erbij heeft. Ze heeft inmiddels tal van middeltjes en behandelingen uitgeprobeerd en is zelfs onder het mes gegaan, maar niets heeft tot nu toe gewerkt. Een bezoekje aan de Embarrassing Bodies-kliniek is haar laatste hoop.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Antoinette opgeschrikt door diagnose in Mijn Huid Ziet Er Niet Uit: 'Huidkanker'

Dokter Jane Leonard heeft goed nieuws voor haar: er is namelijk een zogeheten 'vampier-behandeling' die ervoor kan zorgen dat haar klachten aanzienlijk verminderen. Bij deze behandeling worden er platelet-rich plasma injecties in haar vagina gegeven die werken volgens hetzelfde principe als de vampier-facials die Kim Kardashian bijvoorbeeld ook krijgt. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dokter Menno schrikt enorm van psoriasis Celeste in Mijn Huid Ziet Er Niet Uit

Als Sam na de behandeling weer een bezoekje brengt aan dokter Jane heeft ze goed nieuws: de injecties hebben geholpen. "Ik heb seks gehad en ik ben niet uitgescheurd, wat echt de eerste keer is in tien jaar tijd. Ik heb alleen de dagen na de behandeling een beetje pijn en jeuk gehad, maar daarna was het voorbij. Ik kan nu gewoon seks hebben wanneer ik maar wil." Als dokter Jane een kijkje neemt in haar vagina, moet ze constateren dat het er inderdaad allemaal veel beter uitziet. "De kwalititeit van je huid is echt aanzienlijk verbeterd. Ik zie gewoon geen roodheid meer." Sam is dan ook meer dan tevreden. Mocht ze over een paar jaar toch weer last krijgen, dan kan ze gewoon opnieuw langskomen voor de injecties. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!