Robert ten Brink presenteert al dertig jaar All You Need Is Love Beeld © ANP

Robert ten Brink: 'Er komt een moment dat het mooi geweest is met All You Need Is Love'

24 december 2022 07:24

Al dertig jaar koppelt Robert ten Brink (67) vrijgezellen aan elkaar, brengt hij exen samen en reist hij de wereld over om families te herenigen. Maar misschien moeten we vanavond extra genieten van de dertigste kerstspecial van het programma All You Need Is Love, want: "Er komt een moment dat ik zeg: het is mooi geweest."

Dat vertelt Robert ten Brink aan RTL Nieuws. Natuurlijk heeft hij, ook al was het voor de dertigste keer, genoten van de opnames van het programma dit jaar. "Ja, het is echt een heel leuk programma om te maken. Nu denk ik ook: dit is heerlijk en fantastisch. Maar misschien denk ik daar over een paar maanden anders over, en komt er een moment dat ik zeg: het is mooi geweest."

Daarmee is het niet zeker hoe lang All You Need nog te zien is op televisie. "Ik weet niet of ik nog jaren door wil met All You Need, dat is onzeker. Maar wat is wel zeker in het leven?"

'Bizarre en prachtige momenten'

Nou, dat vanavond dus nog wél All You Need Is Love op televisie is, een kersthit die al jaren goed is voor miljoenen kijkers. "De grap is dat mensen elk jaar aan mij vragen: wat gaan jullie dit jaar doen? Dan zeg ik: Ja, gewoon hetzelfde als vorig jaar. Het is niet verrassend, het zijn altijd de vaste waardes van liefdes- en familiegeluk die terugkomen, waardoor we de meest bizarre en prachtige momenten meemaken."

Robert, in de beginjaren van All You Need Is Love

En die zorgen ervoor dat er elk jaar honderdduizenden Nederlanders een traantje wegpinken op de bank. Ook in huize Ten Brink. Want hoewel niet iedereen dat zou verwachten, daar kijkt de familie - en dus ook Robert zelf - elke kerstavond naar All You Need. "Donderdag waren de laatste montages, dan doen we vrijdag nog snel de laatste boodschappen en komt zaterdag de familie samen. Ieder jaar eten we hetzelfde: stamppot. En in het eerste reclameblok van All You Need pakken we de tarte tatin erbij."

'Dochters willen van te voren niets weten'

"En ja, dan roep ik wel eens naar de televisie dat iets beter gemonteerd had kunnen worden, heel irritant. Maar het is vooral fijn om het complete plaatje samen met de familie op de bank te bekijken. Mijn dochters willen ook nooit van tevoren weten wat er in de aflevering zit. Ze willen zich echt laten gaan in het 'ugly cry-moment'."

Robert, met zijn vrouw Roos en drie van zijn vijf dochters.

Dat moment zit er vanavond gegarandeerd in, vertelt Ten Brink. En toch zie je de presentator zelf nooit met een traan in beeld. "Nee, dat wil ik niet. Ik doe er op dat moment niet toe, dus ik moet daar dan ook niet gaan staan grienen. Maar natuurlijk heb ik in de afgelopen jaren even flink moeten slikken. Ik niet alleen, ook de cameraploeg, productie en redactie. Dan denk je: jezus, wat was dit weer heftig. Of wat mooi, wat bijzonder."

Of Ten Brink zich nog iets bijzonders uit zijn allereerste aflevering kan herinneren? "Nou, niet echt. Ik weet alleen nog dat we een tafel vol vrijgezellen hadden. We beschouwden hen echt als een speciaal soort ras die we als troost warme soep gaven. Maar in het algemeen was toen sowieso alles anders dan nu. Kijk alleen al hoe we er allemaal uitzagen: zo knullig en mal met schoudervullingen."

Ook het werk aan het programma was toen heel anders, blikt Ten Brink terug. "We hadden geen mobiele telefoons, geen mobiel internet. Onderweg hadden we altijd kwartjes bij ons om bij een benzinepomp te bellen naar de redactie, hoe het was gegaan met draaien. En iedereen rookte nog, overal. Het was een compleet andere wereld."

'Hele surprises werden gemaakt'

Daarnaast kreeg de redactie zakken vol post, waarbij mensen de gekste dingen maakten om maar op te vallen. "We hebben in de afgelopen dertig jaar tienduizenden brieven gehad. Maar we kregen ook knutselwerkjes, hele surprises werden gemaakt in de hoop uitgekozen te worden. Nu krijgen we het hele jaar door mailtjes, maar het is nog even moeilijk om te kiezen wie er in de aflevering komt. Daarbij houden we altijd voor ogen dat we geen hulpdienst zijn, maar een amusementsprogramma."

Robert ten Brink aan het werk, in 1996

En hoewel Ten Brink ook ieder jaar werkt aan andere programma's, herkennen de meesten hem toch als Dokter Love. "Daar word ik soms wel een beetje moe van, van die bijnaam. Dan denk ik: ja ja, nu weten we het wel. Neem maar twee liefdestabletten per dag, reageer ik dan vaak standaard."

"De meeste roepen gelukkig toch gewoon Robert naar me op straat. En dat neemt in deze kerstperiode altijd weer toe, dan kijken mensen verbijsterd naar me als ik door Amsterdam fiets. Maar hé: ik woon ook ergens."

Ten Brink in Amsterdam, archieffoto

Er zijn inmiddels - ongetwijfeld - vele huwelijken gesloten door de tussenkomst van Ten Brink en baby's geboren door All You Need Is Love. Maar toch gaat het niet altijd goed. Want na 30 jaar komt ook Ten Brink nog altijd voor verrassingen te staan tijdens opnames. "Maar dat is niet per se fout, want er gaat alleen iets fout als je van te voren hebt bedacht hoe het zou moeten gaan. En dat doen wij niet. Dus als er iemand 'nee' zegt op een liefdesverzoek, is dat wat het is.

Dat is na 30 jaar ook wel mijn grootste les uit het All You Need-leven: alles gaat altijd anders dan je van tevoren hebt bedacht."

De 30e kerstspecial van All You Need is Love is vanavond vanaf 20:00 uur te zien op RTL4.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!