The Last Of Us Beeld © Liane Hentscher/HBO

Ieks! Schimmel uit The Last Of Us bestaat echt

28 januari 2023 16:47

Wie de HBO-hitserie 'The Last Of Us' kijkt, krijgt vast de kriebels van de besmettelijke schimmel die heel veel ellende veroorzaakt. Maar joh, die schimmelsoort bestaat toch niet echt? Nou, jawel. 'The Last Of Us' is niet louter fictie. Maar lees vooral even verder om jezelf gerust te laten stellen.

In The Last Of Us verandert de schimmelsoort cordyceps de mensheid in bloeddorstige zombies. Omdat de parasitaire schimmel zo besmettelijk is, verspreidt die zich razendsnel in de post-apocalyptische wereld.

Door de uitleg van een fictieve epidemioloog in de serie, krabt menig kijker zich toch even achter de oren. Het verhaal over schimmels die zich kunnen evolueren dankzij de opwarming van de aarde en zo in het menselijk lichaam kunnen nestelen, klinkt best aannemelijk. Gelukkig kunnen schimmelexperts kijkers geruststellen. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

The Last Of Us overtreft alle verwachtingen, tweede seizoen op komst

Zo legt schimmelonderzoeker João Araújo aan Forbes uit dat het vrijwel onmogelijk is dat zo'n parasiet het menselijk lichaam kan binnendringen, omdat die daar simpelweg de kracht niet voor heeft en het zelf niet zou overleven. Daarbij heeft de schimmelsoort zich in de 130 miljoen jaar dat 'ie bestaat volgens de wetenschap nog nooit in een zoogdier of ander dier dat geen insect is kunnen nestelen. De kans is dus ontzettend klein dat het ooit gebeurt, laat staan dat wij dat nog meemaken. 

Verdrietig genoeg zijn sommige insecten dus wél de klos. Zo kan de cordyceps een mier in een zogenoemde 'zombiemier' veranderen en het insect volledig besturen, tot de dood aan toe. Dat kun je in deze video van National Geographic zien. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Netflix komt met bizar grappige zombie-serie

The Last Of Us is gebaseerd op de gelijknamige games. De HBO-serie is sinds de eerste aflevering een groot succes. Je kunt The Last Of Us elke maandag op de Amerikaanse zender HBO en bij streamingdienst HBO Max zien. Er is al een tweede seizoen aangekondigd. 

Nieuwe HBO-serie The Last of Us geprezen door critici

01:51

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!