Erik Dijkstra Beeld © RTL/screenshot Jinek 6 februari 2023

Erik Dijkstra negen jaar na nederlaag De Slimste Mens: schuld van Diederik Jekel

7 februari 2023 13:15

Het is de finaleweek van 'De Slimste Mens' en voor deze gelegenheid schuiven een aantal oud-kandidaten aan bij 'Jinek'. Eén van hen is oud-finalist Erik Dijkstra (45). Hij onthult waarom hij de winst aan zich voorbij ziet gaan. Spoiler: iemand anders krijgt de schuld.

"Diederik Jekel heeft het zaadje bij mij geplant" 

Erik doet in 2014 mee aan De Slimste Mens en neemt het in de finale op tegen Art Rooijakkers en Diederik Jekel. In de laatste ronde zijn het alleen nog Erik en Art die kans maken op de titel. Hier gaat het echter mis bij Erik: Diederik zou hem hebben beïnvloed. "Vlak voordat we het decor betraden, begon Diederik Jekel een heel ingewikkeld verhaal tegen mij te vertellen: 'Je moet passen op één seconde, want dan kan die ander er niet meer onder.' Ik weet nog dat ik dacht: wat een raar verhaal."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Erik Dijkstra schaamt zich voor imitatie TV Kantine

Rob snapt kritiek De Slimste Mens: 'Veel vragen onbeantwoord'

04:48

Hoewel Erik het maar een vreemde tactiek vindt, blijft 'ie toch ergens in zijn hoofd rondspoken. "Uiteindelijk in de finaleronde ging ik eigenlijk best wel goed. (...) Ik denk: ik doe nu de truc van Diederik Jekel. De truc-speciaal." Dit is echter niet zo'n slimme zet: het betekent zijn ondergang in de finale. "In één keer sloeg het in mijn hersenen om van: wat een slecht idee!" Hierdoor gaat Art er met de winst vandoor. 

De tafelgasten van Jinek zijn verbaasd over deze onthulling. Oud-finalist Nynke de Jong, die ook aan tafel zit, merkt op: "Dus Diederik Jekel heeft jouw seizoen verpest?" Erik antwoordt: "Diederik Jekel heeft het zaadje bij mij geplant." Toch denkt hij dat er van sabotage geen sprake is: "Nee, tuurlijk was het niet bewust. Nee, Diederik was zo zenuwachtig, die wist echt niks meer in die finale. Die ging echt helemaal nat." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Erik Dijkstra onder vuur na opmerking tegen terminaal zieke Jan Rot

De nederlaag gaat hem niet in de koude kleren zitten: Erik onthult bij Jinek dat hij er maanden last van heeft. "Ik heb drie maanden lang, elke nacht dezelfde droom gehad. Steeds weer droomde ik dat ik zei: PAS! En steeds weer schrok ik half wakker."