Theo en Jolanda uit Ik Vertrek Beeld © NPO: Ik Vertrek

Van pannenkoekenrestaurant in Gambia naar 'Spaanse nachtmerrie': zo gaat het nu met Theo en Jolanda uit Ik Vertrek

23 februari 2023 22:24

Zes jaar geleden ruilen Theo en Jolanda hun Nederlandse stulpje om voor een verblijf in Gambia. Hun droom om een pannenkoekenrestaurant te openen in het Afrikaanse land komt uit. Hoe gaat het nu met het stel? Ze blikken terug op de afgelopen jaren in 'Ik Vertrek: Hoe gaat het met?' én vertellen over hun nieuwe project.

"Ik heb het weleens een Spaanse nachtmerrie genoemd"

Theo en Jolanda vertellen dat ze een 'drastisch besluit' hebben genomen. Ze zijn namelijk gestopt met hun pannenkoekenhuis in Gambia en terug in Nederland. Het pannenkoekenhuis is overgekocht door een ander stel uit Nederland. "We hebben een heleboel dingen afgewogen. We zijn er zes jaar gewoon keihard aan het werk geweest", vertelt Theo.

En juist dat harde werken werd hen iets te veel, legt Jolanda uit. "We kregen steeds meer het gevoel dat we alleen maar leefden om te werken. Eigenlijk hetzelfde gevoel wat ik in Nederland had en dat de reden was om te vertrekken naar Gambia." 

Hun grootste reden om terug te komen, is het gemis van hun familie. In 2016 laat Jolanda haar zieke moeder namelijk achter in Nederland. Jolanda's moeder heeft blaaskanker en zit dan midden in haar behandelingstraject. Momenteel gaat het goed met haar. "Dat is de grootste reden geweest", zegt Jolanda over hun terugkeer. Onder het genot van een kop koffie bij haar moeder vertelt ze over dit gemis. "Als je dan belt met elkaar vraag je: 'Hoe is het daar?' en zeg ik: 'Oh super, hartstikke goed. Ja, lekker weer.' Maar eigenlijk wil je zeggen: 'Ik mis jullie en ik had een klotedag.'" Jolanda's moeder geeft toe dat ze hun vertrek naar Gambia maar niks vond: "Ik heb het helemaal nooit zien zitten, dat Gambia. Dat weten ze, hoor." 

 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Hoe is het nu met de familie Jansen uit Ik Vertrek?

Momenteel wonen Jolanda en Theo bij vrienden, maar ze zijn niet van plan om lang in Nederland te blijven. Het stel zal namelijk binnenkort vertrekken naar de Zuid-Spaanse badplaats Rincón de la Victoria. Daar hebben ze een restaurant gekocht waar ze niet alleen pannenkoeken, maar óók tapas zullen verkopen. Eenmaal aangekomen in Spanje blijkt namelijk al gauw dat de Hollandse delicatessen niet aanslaan bij de Spanjaarden.

"Ik ben er een beetje achter gekomen dat de cultuur hier toch wel een beetje een tapascultuur is", aldus Theo. Ondanks dat ze heel wat Nederlandse hapjes van hun kaart moeten schrappen, blijven ze optimistisch. "Als het niet gaat lopen, zullen we de tent over drie of vier maanden moeten sluiten. Maar ik blijf positief en ga er niet van uit." Daar is Jolanda het mee eens: "Als je het niet probeert dan weet je het ook niet. We hadden ook gewoon een baan kunnen zoeken of weet ik veel wat. Maar hier ligt gewoon ons hart." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ik Vertrek XL-kijkers in de war: 'Het is toch geen B&B Vol Liefde?'

Vijf maanden later moeten ze hun restaurant toch noodgedwongen sluiten. De klanten lopen de deur namelijk niet plat. Het nadeel is dat ze de huur wel moeten doorbetalen. Ze zitten namelijk vier jaar lang vast aan het huurcontract. Daarom hebben ze nog geen mensen gevonden die dit van hen willen overnemen. "Potverdikkeme, dan ben ik daar een halfjaar keihard aan het werk geweest en dan moet je je deuren sluiten. Daar schaam je je kapot voor", zegt Theo geëmotioneerd. Ook Jolanda is in tranen: "Ik heb het weleens een Spaanse nachtmerrie genoemd. (...) Aan de andere kant heb ik er geen spijt van eigenlijk."

Hun 'Spaanse droom' is echter niet voorbij, want de twee zien nog steeds een toekomst voor zich in het land. "Alleen het stukje restaurant in de Spaanse droom is mislukt", stelt Jolanda. Ook weet ze één ding zeker: de relatie tussen haar en Theo kan alles aan. Theo is dat roerend met haar eens: "In vijf jaar hoop ik dat wij gewoon samen heel gelukkig zijn en op z'n tijd kunnen afreizen naar Nederland voor de kinderen en de ouders. En gewoon te genieten van de momenten die je krijgt." 

Bekijk de aflevering hier terug.