Het Roer Om Beeld © Het Roer Om/Talpa TV

Kinderen de dupe van verhuizing Het Roer Om: 'Vaak verdrietig'

3 maart 2023 10:41

In de aftrap van het nieuwe seizoen van 'Het Roer Om' emigreren Richard en Vanessa samen met hun drie kinderen van het bruisende Katwijk naar een klein Oostenrijks bergdorpje. Hier hebben ze een oud hotel gekocht dat ze zelf, zonder begroting, gaan opknappen. Al snel blijkt dat de staat van het hotel niet best is. Het wordt dan ook een race tegen de klok om op tijd klaar te zijn voor hun eerste gasten. Daarnaast hebben ook de kids moeite met de verhuizing.

"Nog nooit ouders meegemaakt met zo ontzettend weinig inlevingsvermogen"

Richard en Vanessa zijn toe aan een nieuw avontuur en willen al jaren in de bergen wonen. Daarom slepen ze hun drie kinderen, zoon Louka van 15, dochter Mayra van 13 en de 8-jarige Noah, mee naar de ongerepte natuur van Oostenrijk. In het dorpje Wald im Pinzgau heeft het stel voor 630.000 euro een hotel op de kop getikt met veertien kamers. Alle kamers moeten wel gemoderniseerd worden, net als de rest van het optrekje. Daarvoor hebben ze anderhalve ton geserveerd. Binnen een half jaar hopen ze hun eerste gasten te ontvangen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Volkszanger Ronnie uit Het Roer Om: hoe is het nu met? valt niet in de smaak: 'Patser'

Vanessa hoopt dat de emigratie hen rust en balans gaat brengen, maar eenmaal in Oostenrijk lijkt de rust ver te zoeken. Zeker voor de 15-jarige Louka is de verhuizing behoorlijk pittig. Hij heeft in Katwijk al examen gedaan, dus willen ze hem inschrijven voor een tussenschool aangezien hij voor een beroepsopleiding nog wat jong is. Ze gaan daarom met hem kijken bij de polytechnische school, maar daarvoor blijkt hij te oud.

Hij moet daarom wel beginnen met een beroepsopleiding, maar hiervoor moet hij eerst zes tot acht weken naar een internaat in Salzburg. Hoewel vader Richard het 'kicken' vindt, denkt Louka daar anders over. "Dat is toch niet leuk. Woon ik net hier in het land, moet ik gelijk zes weken...", doet hij zijn relaas. Uiteindelijk kiest hij dan ook voor de school toerisme, waarvoor hij gewoon in de buurt kan blijven.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Van pannenkoekenrestaurant in Gambia naar 'Spaanse nachtmerrie': zo gaat het nu met Theo en Jolanda uit Ik Vertrek

Ook de andere kids moeten wennen aan het feit dat ze niet meer in het vertrouwde Nederland wonen. Zo ervaart Myra van dertien de taalbarrière als het grootste struikelblok. Nieuwe vrienden maken is daardoor niet zo makkelijk. "Op dit moment is het best wel moeilijk", vertelt ze voor de camera. "Het is allemaal erg nieuw en het is moeilijk om contact te leggen als je de taal niet spreekt." Ze is dan ook vaak verdrietig en op die momenten gaat ze naar buiten met haar moeder. "Soms maak ik zelf een wandeling en zet ik muziek op. Maar meestal ga ik met mijn moeder in de auto, gaan we een stuk rijden en keihard oude bands opzetten en muziek draaien."

Ook Louka worstelt met de taal. "De meeste vrienden van mij doen niet vaak dingen met mij omdat ik de taal niet spreek. Dat is wel jammer", vertelt hij. Al heeft hij goede hoop: volgens een Nederlandse klasgenoot komt het uiteindelijk allemaal goed.

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Nudistenkoppel Bert en Thomas uit Ik Vertrek bedolven onder positieve reacties

Het Roer Om is donderdag om 20.30 uur te zien bij SBS6. Kijk de aflevering met Vanessa en Richard hier terug.